Agrárvilág

Médiaajánlat

Pályázati Sajtókommunikáció

Partnereink

Nőtt a magyar termékek aránya a hazai piacon

2015. március 11., szerda 08:59 Kategória: Agrárgazdaság

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a magyar élelmiszerek iráni kereslet a hazai boltokban. 2010-ben 75 százalék volt a magyar termékek aránya a piacon, ez mostanra 80 százalékra nőtt - mondta a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor az M1 Ma reggel című műsorában kifejtette: a keresletet támogatja, hogy mintegy 3000-3500 védjeggyel ellátott magyar termék van, reklámozzák a hazai élelmiszereket, több kampányt is indítottak például a kézműves és a minőségi élelmiszerek, a hungarikumok bemutatására. A piac visszaigazolja ezt a munkát - tette hozzá.

Bővebben...

Biztatóak a mezőgazdaság kilátásai

2015. január 23., péntek 17:42 Kategória: Agrárgazdaság

Biztatónak nevezte a mezőgazdaság kilátásait az idei és a következő évekre Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Harkányban.

Az államtitkár a Somogy és Békés megyei agrárvezetők fórumát megelőzően mondta, az őszi vetések állapota kedvező, 55-60 százalékban kimondottan jó. Hozzátette ugyanakkor, hogy a sok csapadék következtében 40 ezer hektáron a kukoricát nem sikerült betakarítani, és ha nem fordul hidegebbre az időjárás, a pockok tavasztól újra komoly gondokat okozhatnak.

Bővebben...

A Magyarországon felhasznált gyógynövényeknek mintegy 70 százaléka még mindig a vadon termő növények begyűjtéséből származik; a 110-120 gyógynövényfajból a legfontosabb mintegy 70-80 fajt gyűjtik be rendszeresen természetes élőhelyekről - mondta el a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke.

Czirbus Zoltán beszámolt arról, hogy Magyarországon mintegy 5000 ember foglalkozik gyógynövénygyűjtéssel, termesztéssel pedig mintegy 20-25 cég. Utóbbiak további mintegy 1500-2000 embernek adnak munkát az elsődleges feldolgozásban.

A vadon termő, gyűjthető gyógynövényfajok spektruma széles. A legfontosabb vadon termő gyógynövények gyűjtési területe gyakran egybeesik az elmaradott régiók, kistérségek területével.

Bővebben...
: