Agrárvilág

Partnereink

Megérkezett Magyarországról Kínába az EU első marhahússzállítmánya

Megérkezett Kínába az első európai uniós marhahússzállítmány Magyarországról, a konténert ünnepélyesen fogadták a sanghaji kikötőben – közölte Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A bársonyfüggönnyel letakart, szalaggal átkötött konténer fogadásán jelen voltak a sanghaji városvezetők, a vámhivatal és a karantén hivatal illetékesei, valamint a vevő, a Greenland kínai óriáscég alelnöke. A konténert a minőség-ellenőrző ponton ünnepélyes keretek között nyitották ki, levágták a plombát, a fagyasztott húsból fűrésszel mintát vettek.

„Az áru professzionális csomagolásban érkezett, a szakemberek pedig meggyőződhettek róla, hogy kiváló, prémium minőség” – mondta el az államtitkár. Szabó László Horváth Levente főkonzullal együtt a rendezvényen remélte, hogy az első, mintegy 70 ezer dollár értékű, 12 tonnás szállítmányt sok fogja követni.

Elmondta, egyelőre három magyar vállalat kapott jogot a kínai hatóságoktól marhahús exportjára, a mostani szállítmányt a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vásárolta fel és értékesítette. Szabó László beszámolt arról, hogy a Sanghajjal szomszédos Csöcsiang tartomány nyolcmilliós Ningpo városában szerdán befektetési fórumot tartottak, ahol mintegy 60 vállalat vezető képviselői számára vázolták fel a magyarországi lehetőségeket.

Tájékoztatott arról is, hogy kinntartózkodása alatt megnyílt a ningpói magyar kereskedőház. A képviselet egy százéves, felújított történelmi épületében kapott helyet, vezetője Vang Hung-jü, magyarul beszélő, tapasztalt kínai üzletember.

Kitért arra is, hogy a korábbi szándéknyilatkozatnak megfelelően szeretnék, ha minél előbb elindulna egy teheráru-forgalmat bonyolító légi járat Ningpóból Budapestre.

Szabó László kétnapos kínai látogatása során megnyitott egy magyar bemutatótermet is a Ningpo és Sanghaj közötti Pinghuban épülő Imporium City nevű kereskedelmi, szórakoztató és lakókomplexumban. A több milliárdos kínai megavállalkozás saját elosztóhálózattal is rendelkezik. A magyar pavilonban, amelyet három évre díjmentesen kapott meg a magyar fél, már ott vannak 30 magyar termelő termékei, elsősorban a slágertermékek: a bor, a liba- és kacsamáj, egyéb mezőgazdasági biotermékek, de kapható ásványvíz, energiaital, sőt, magyar dizájntáskák és porcelánból készült ékszerek is – mondta Szabó László.

A számos, már megvalósult kínai-magyar együttműködés érezhetően bizalmat ébreszt a kínai üzletemberekben – jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mind az MNKH munkatársai, mind a sanghaji külképviselet szakdiplomatái készek a kapcsolatteremtésben segíteni, közvetíteni az érdeklődő magyar termelők, vállalkozók és a kínai partnerek között.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://magyaridok.hu/kulfold/megerkezett-magyarorszagrol-kinaba-az-eu-elso-marhahusszallitmanya-298117/

Kép: http://www.miskolczoo.hu/

Forrás: www.magyaridok.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Tovább a kategóriában: Elindult a dinnyekampány »
: