Agrárvilág

Partnereink

Innovatív fejlesztés: Krone Premos 5000 pelletkészítő betakarítógép

  • 2016. június 23., csütörtök 08:30
  • 1075 View

Hannoverben az Agritechnica kiállításon a Krone mutatta be az egyik legnagyobb újdonságot, a Premos 5000 vontatott pelletkészítő betakarítógépet, mely közvetlenül a rendre rakott növényi maradványokból készít szalma pelletet. A szakmai zsűri Agritechnica aranyéremmel díjazta a Krone Premost.

A Krone Premos 5000 egy 2,35 m szélességű rendfelszedő. A rendre rakott terménymaradványokat, egy betápláló rotor juttatja a 800 mm széles szállítószalagra, ami a szalmát két sajtoló hengerpár közé viszi. A sajtoló hengerek váltakozva fogakból, és 16 mm-es lyukakból állnak, melyeken keresztül a henger belsejébe préselődik az anyag. A Premos 5000 a préselési folyamat során 80 fokos hőmérsékleten, mintegy 2000 bar nyomással dolgozik, hogy a pelletet megkeményítse. Ha a terménymaradvány maradék nedvessége 12 % alatti, akkor vizet vagy melaszt lehet hozzáfecskendezni, de egy beépített intelligens nedvesítő rendszer segítségével automatikusan is beállítható az optimális nedvességi szint.

A kész pelletet a Premos préselő hengerében lévő szállítócsigák érkeztetik egy újabb szállítószalagra, ami az 5000 kg befogadóképességű beépített tárolótartályba továbbítja a pelletet. A tartály befogadóképessége 9 köbméter. A Premos préselési teljesítménye szintén 5000 kg, ami azt is jelenti, hogy a tartályt elég óránként kiüríteni.

A Krone Premos pelletkészítő betakarítógép fő erénye az energiahatékonysága: mivel az új eljárással az álló helyzetben dolgozó pelletkészítő gépekhez képest sem szecskázni sem őrölni nem kell, így az energiafelhasználás csak fele mennyiségű, míg az óránkénti teljesítmény három-ötször nagyobb. Emellett nagy ráfordítással járó munkafolyamatokat hagyhatunk el, hiszen nem kell bálázni, majd ezeket szállítani.

Annak érdekében, hogy a Premos 5000 gépet egész évben lehessen használni, a Krone opcionálisan egy bálabontót is kínál, amivel a betakarítógép álló helyzetben dolgozó pelletkészítő gépként is használható.

A Krone Premos géppel készített pellet felhasználható fűtőanyagként, alomként, takarmányként. Ha a takarmányunkban a pellet szolgál a rosttartalom növelésére, akkor előnyt jelent annak jó adagolhatósága, és a csíramentessége, melyet a préseléskor történő felmelegedés biztosít. Ha elégetik, akkor 2,5 kg pellet felel meg kb. 1 liter fűtőolajnak. Alomként használva a 250 g pellet kb. 1 liter víz felszívására képes.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.eu-info.hu/cikk.asp?db=hirek&id=31772

Kép: http://landmaschinen.krone.de/

Forrás: www.eu-info.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: