Agrárvilág

Partnereink

Támogatási lehetőségek diótermesztőknek

  • 2016. szeptember 14., szerda 09:32
  • 914 View

A XII. Tóti Diófesztivál szakmai konferenciáján Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Vidékfejlesztési Program nyújtotta támogatási lehetőségekről tájékoztatta az érdeklődőket.

Kis Miklós Zsolt elmondta: jelenleg szántóföldi termesztésben Magyarországon a KSH adatai alapján mintegy 4551 hektáron termesztenek diót, melyről átlagosan 1-1,5 tonna termésátlagot – 2015-ben 6717 tonnát – tudtak a gazdálkodók begyűjteni. Ez a terület a jövőben még növekedhet, hiszen a Vidékfejlesztési Program lehetőséget biztosít a telepítéshez szükséges források elnyerésére. Az ültetvénytelepítést támogató, mintegy 19 milliárd forint keretösszegű pályázatra már több mint 10 milliárd forintos igény érkezett, melyből a diótermesztők eddig közel 300 millió forint értékben pályáztak, mintegy 217 hektár területen, és folyamatosan várják a további kérelmeket – mondta el az államtitkár.

A kertészek hamarosan gépbeszerzésre is benyújthatják igényüket a rendelkezésre álló 18 milliárd forintos keret terhére. A várhatóan októberben megjelenő pályázat a kertészeti termeléshez kapcsolódó munkagépek, eszközök beszerzésére, önjáró betakarítógép, valamint maximum egy darab, legfeljebb 80 kW motorteljesítményű traktor vásárlására biztosít támogatást. A felhívásra természetesen a diótermesztők is jelentkezhetnek. Egyéni beruházás esetén 10 millió forint, kollektív beruházás esetén 20 millió forint lesz a maximálisan elnyerhető támogatás.

Idén még egyszer lehetőség nyílik agrár-környezetgazdálkodási támogatás elnyerésére is. Az új felhívás keretösszege 40 milliárd forint lesz, melyből 15 milliárd forintra a szőlő- és gyümölcsültetvényesek, 25 milliárd forintra pedig az állattartók pályázhatnak.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://promenad.hu/cikk/tamogatasi-lehetosegek-diotermesztoknek-170297

Kép: http://www.meteoklinika.hu

Forrás: www.promenad.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: