Agrárvilág

Partnereink

Történelmi csúcsot dönthet a napraforgótermés

Több növényi kultúra esetében is rekord-, illetve rekord közeli termés várható az idén, a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is - közölte budapesti sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Elmondta: kukoricából mintegy 8 millió tonnára számítanak országosan, a termény betakarítása már megkezdődött. Napraforgóból mintegy 1,8 millió tonna teremhet, ennél a növénynél már a termőterület felén végeztek a betakarítási munkával. A miniszter szerint mindez biztató a GDP és az export alakulása szempontjából is. Kiemelte, hogy a gazdasági növekedés egyik motorja a mezőgazdaság, az első negyedévben 7,2 százalékos, a másodikban pedig 13,4 százalékos volt a bővülés az ágazatban. A mezőgazdaság a GDP második negyedévi 2,6 százalékos növekedéséből 0,4 százalékot tett ki, ez jelentős teljesítmény. Hozzátette: az állatok száma is gyarapodott, az élelmiszeripari termelés és az export is bővült.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium  agrárgazdaságért felelős államtitkára kifejtette: a szolgáltatások és az ipari teljesítmény növekedése mellett a mezőgazdaság teljesítménye meghatározó volt az idei második negyedéves magyar gazdasági adatokat tekintve. Az export árualapok is nőttek az ágazatban, a mezőgazdasági kivitelből származó árbevétel pedig évek óta éves szinten 8 milliárd euró mintegy 2400 milliárd forint. Emlékeztetett: kedvezően alakultak a nyári betakarítású növények terméseredményei, a kalászosoké és a repcéé is.
 
A napraforgót mintegy 630 ezer hektáron kell betakarítani. A munkának valamivel több, mint a felével végeztek már, az átlagtermés hektáronként 3 tonna körül van. Amennyiben a még hátra lévő napraforgó területen is hasonló lesz az átlagtermés, akkor történelmi rekordot ér el a napraforgó-termés mennyisége. Így az unión belül Magyarország lehet a legnagyobb napraforgó-termelő ország 2016-ban - mondta az államtitkár.
 
A kukorica betakarítása éppen megkezdődött, a termést 1 millió 50 ezer hektárról kell betakarítani, a hektáronkénti átlagtermés 7,5 tonna lehet. Ha az időjárás is kedvező lesz, 8 millió tonna takarítható be az idén kukoricából.


A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.elelmiszer.hu/gazdasag/cikk/tortenelmi_csucsot_donthet_a_napraforgotermes

Kép: http://il8.picdn.net/

Forrás: www.elelmiszer.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: