Agrárvilág

Partnereink

Támogatás jön a cirokra

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a cirokfélék hazai termőterülete, és meghaladta a 20 ezer hektárt, mellyel Magyarország ma Európa harmadik legnagyobb ciroktermelőjének számít – mondta el Feczák János, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja.

A cirokfajták a kukoricához képest könnyebben, kedvezőbb költséggel termeszthetők, és különösen aszályos években képesek kiugró teljesítményekre. Termésátlaguk a kukoricával azonos nagyságú lehet, az új nemesítésű intenzív hibridekkel akár 12 tonna is betakarítható egy hektárról. Az elmúlt évben a szántóföldi növények szinte mindegyike kiválóan teljesített, ennek megfelelően hozta a cirok is termésátlagait, de egy csapadékszegény évben jól tapasztalható a terméskülönbsége a többi kultúrnövényhez képest.

A világ ötödik legnagyobb gabonanövényének vetésterülete Magyarországon is folyamatosan növekszik, ma mintegy 20-22 ezer hektárra tehető. Ennek harmadán silócirok és szudáni fű terem, kétharmadán pedig az elmúlt években jelentősen felfutó szemescirkot termesztenek a gazdálkodók. Az évente betakarított 45-50 ezer tonna mennyiségből 30-40 ezer tonnát - főként Belgiumba, Hollandiába és Skandináviába - exportálnak.

Feczák János szerint a piacon is jelentős igény mutatkozik a korszerű hibridekre, ma már ezeket érdemes vetni. Mivel az új nemesítésű modern hibrideknek nincs vagy nagyon alacsony a tannintartalma, így az állattenyésztésben is jól hasznosíthatóak.

A tanninmentes cirokkal száz százalékban ki lehet váltani a kukoricát. A növény bioetanol gyártásához, biogáz előállításához is felhasználható. A cirok beltartalmát tekintve az árpához hasonlít, magas a fehérje és az ásványi anyag tartalma. Ma már egyre növekvő mértékű felhasználás tapasztalható az élelmiszeriparban is. Fokozódik az érdeklődés a cirokliszt iránt mely a gluténmentes élelmiszerek fontos alapanyaga lehet.

A ciroktermesztők számára kedvező lehetőséget teremt, hogy az Európai Unió a cirokfélék termeléséhez támogatást ígért, mely hírt egy bukaresti ciroktermesztéssel foglalkozó tanácskozáson jelentettek be.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.eu-info.hu/cikk.asp?db=hirek&id=33467

Kép: http://www.primag.hu/

Forrás: www.eu-info.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: