Agrárvilág

Partnereink

Növekvő kukorica- és a búzaexport

  • 2017. augusztus 24., csütörtök 08:25
  • 741 View

A kivitel értéke 14,4 százalékkal, a behozatalé 5,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitele 3654 millió eurót, behozatala 2214 millió eurót tett ki 2017 első öt hónapjában, az agrár-külkereskedelmi forgalomnak pedig 1440 millió euró aktívuma volt.

Az egyenleg 30,6 százalékkal, 338 millió euróval lett nagyobb az Agrárgazdasági Kutatóintézet friss külgazdasági jelentése szerint. Folytatódott az agrár-külkereskedelmi egyenleg évek óta tartó javulása az év eddigi időszakában is – mutatott rá az adatok alapján Fórián Zoltán.

A TakarékBank Agrár Központ vezető agrárszakértője utalt arra is, hogy bár az élősertés-kivitel mennyiségben 3,5 százalékkal csökkent ebben az időszakban, viszont értékben jelentősen, 35 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szintjéhez képest nagymértékű áremelkedésnek köszönhetően. Az egész kontinensre jellemző áremelkedés kézzelfogható példája, hogy a magyarországi élősertés-felvásárlási árak az idén májusban 31 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ennek hatása az élősertés-importban is megfigyelhető, hiszen e behozatal mennyiségben 7 százalékkal, értékben 43 százalékkal nőtt éves szinten 2017 első öt hónapjában. Így állt elő az élősertés-külkereskedelmi forgalom 41 százalékos emelkedése a vizsgált időszakban.

Mindeközben a gabonakivitel az átlagárak csökkenése mellett az elmúlt év jó terméseredményein alapulva nőhetett jelentősen az első öt hónapban a tavalyihoz képest. A kukoricaexport 45,4 százalékkal emelkedett, míg a búzakivitel megduplázódott. A búza uniós piacán – elsősorban a francia termés tavalyi drasztikus esése miatt – csökkent a kínálat, amiben a magyar búza láthatóan jól megtalálta a helyét – hívta fel a figyelmet Fórián Zoltán. Hozzátette: kukoricából a magyar terméstöbblet és az alacsony árak egyaránt az export megugrása irányába hatottak. Fontosnak nevezte mindkét esetben, hogy az elmúlt év első felében alacsony volt a gabonaexport, tehát egy komoly bázishatás is megfigyelhető volt az idei növekedésben.

Agrárexportunk továbbra is döntő – 84 százalékos – arányban az EU tagállamaiba irányul, de látványosan bővül termékeink megjelenése az olyan újnak számító piacokon is, mint Kína (60 százalék), Kazahsztán (68 százalék), India (60 százalék) vagy épp Szaúd-Arábia (70 százalék). Emellett 50 százalékkal emelkedett az USA-ba és 31 százalékkal az Oroszországba irányuló agrárexportunk is – fogalmazott Fórián Zoltán.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: https://www.vg.hu/vallalatok/oriasit-ugrott-kukorica-es-buzaexportunk-2-587111/

Kép: https://www.vg.hu/

Forrás: www.vg.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: