Agrárvilág

Partnereink

Hamarosan pályázat is segítheti a vadgazdálkodást

  • 2017. augusztus 29., kedd 07:47
  • 270 View

A hatályos vadászati törvény egyszerre szolgálja a vadászok, az agrárgazdálkodók és a természetvédők érdekeit – hangzott el a 25. Magyar Vadásznap megnyitóján.

Az Európai Unió legjobb vadászati törvényének nevezte a hatályban lévő jogszabályokat Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a megnyitó ünnepségén, Mezőberényben. Az új fegyvertörvény igazodik a való élethez, és kiküszöbölte a korábbi nem életszerű gyakorlatot például a vadászfegyverek szállítására, vagy azok árusítására vonatkozóan.

Az új vadászati törvény részleteiről szólva kiemelte, hogy egy-egy vadásztársaság immár minimum háromezer hektár területen gazdálkodhat és húsz évre kötheti meg a haszonbérleti szerződést. A földtulajdonosok és a társaságok viszonyát korrektnek nevezete, hiszen a tulajdonosok dönthetik el, hogy kivel állapodnak meg az adott terület hasznosításáról.

A vadászkamara gazdálkodásának stabilitását erősíti az új kamarai törvény is, amelynek értelmében a vadászjegy-értékesítés bevételének száz százaléka helyben marad, sőt a külföldi vadászok által befizetett teljes összeg is. A megnövekedett bevételeket a társaságok és a kamara élőhelyfejlesztésre fordíthatja.

A megnyitón Dr. Jámbor László, az Országos Vadászkamara elnöke elmondta, az új kamrai törvény eredményeképpen a támogatásuk elérte az évi kétmilliárd forintot, ami a korábbiak négyszerese. Ennek a forrásnak a fele a megyékhez kerül, míg a fennmaradó részből finanszírozzák, egyebek mellett a kiemelt programokat. A Vadászkamara közölte hamarosan 650 millió forint pályázati forrás áll rendelkezésre a vadgazdálkodás segítésére.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.eu-info.hu/cikk.asp?db=hirek&id=35432

Kép: http://www.zalaerdo.hu/

Forrás: www.eu-info.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: