Agrárvilág

Partnereink

Mezőgazdasági gépekből és alkatrészekből is rekordforgalmat hozott az idei első fél év

  • 2017. augusztus 29., kedd 08:05
  • 278 View

Minden szegmensében nőtt az idei első fél évben a mezőgazdaságigép-piac, amely az elmúlt évek hasonló időszaki adataihoz viszonyítva a legnagyobb forgalmat bonyolította le – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) mintegy 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült felméréséből.

A gazdaságok 76,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2017 első fél évében, ami 40 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi forgalomhoz képest. Az idei első negyedévet összehasonlítva a tavalyi hasonló időszakkal, 75 százalékos volt az eladások értékének növekedése. Alkatrészek beszerzésére 2017 első félévében 23,5 milliárd forintot fordítottak a gazdálkodók, ami 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A 64 százalékos aránnyal a legnagyobb részét az erőgépek tették ki az első féléves gépforgalomból. Ezen belül 54 százalékos részarányt képviselnek a traktorok, 33 százalék a gabona arató-cséplő gépek és 13 százalék az egyéb erőgépek aránya.

Az AKI-hoz beérkezett adatok szerint a traktoroknál valamennyi motorteljesítmény-kategóriában nőttek az eladások. Bár a legnagyobb számban vásárolt traktorok teljesítménye 50 és 100 lóerő (37–74 kW) közé esik, az elmúlt években jelentősen nőtt a 261 lóerő (235 kW) feletti teljesítményű traktorok értékesítése. Utóbbi kategóriában az idei első fél évben 43 százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva. Jelentősen nőtt a gabonakombájnok eladása is. A magajáró rakodók első féléves forgalma kiugróan, mintegy 68 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest, ami 208 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül kiemelkedő a teleszkópos rakodók iránti kereslet, mintegy kétszer annyi, mint egy évvel korábban.

A vizsgált időszakban szinte valamennyi munkagépből is több fogyott, mint egy évvel korábban. Legnagyobb darabszámban a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok, közel 50 százalékkal többet, mint egy éve. A talajművelő gépeken belül a hengerekből több mint háromszor annyit, a váltva forgató ekékből közel kétszer annyit adtak el, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Tápanyag-kijuttató gépekből 23 százalékkal, vetőgépekből 39 százalékkal vásároltak többet, növényvédő gépekből 22 százalékkal több talált gazdára ezen időszak alatt, mint az előző év azonos szakaszában. A bá­lázók és a rendkezelő gépek értékesítése 85, illetve 10 százalékkal nőtt.

A mezőgazdasági célú szállító járműveknél 56 százalékkal nőtt az eladás. Új mezőgazdasági pótkocsikból 74 százalékkal többet (457 darabot) értékesítettek, ami a szállító járművek 61 százalékát tette ki. Az AKI az idei kilátásokról korábban megállapította, hogy pozitívan hat a gépforgalomra a gépbeszerzési pályázatok iránti fokozott termelői érdeklődés, illetve az is, hogy a pénzintézetek is pozitívan állnak hozzá a géphitelezéshez és a lízingeléshez.

A gépforgalmazók reményei szerint ez a trend lesz jellemző egész évben.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: https://www.vg.hu/vallalatok/felszerelik-magukat-mezogazdaszok-2-592175/

Kép: https://www.pressandjournal.co.uk

Forrás: www.vg.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: