Agrárvilág

Partnereink

Nagy kereslet van a szilvára, szükség van a szilvaültetvények fejlesztésekre

  • 2017. szeptember 05., kedd 09:16
  • 284 View

Külföldön is keresett a minőségi magyar friss szilva és az ipari szilvapüré. A NAK szerint a piaci igények kiszolgálásához komoly ültetvényfejlesztésekre lenne szükség.

Magyarországon az utóbbi időszakban jellemzően évente 45-70 ezer tonna szilva terem, ez az 1990-es évek eleji mennyiség fele-harmada. Jelenleg 6600 hektáron folyik üzemi szilvatermesztés, emellett kedvelt házikerti gyümölcs is. A legjelentősebb termelőkörzet Szabolcs-Szatmár-Bereg (1530 hektár), Bács-Kiskun (1513 hektár) és Pest megye (1067 hektár). Nagyobb termőterületek találhatók még Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Évente 1,3 kg körüli a szilvafogyasztás: a gyümölcs frissen, lekvárként, befőzve és pálinkaként is népszerű.

A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente, a Magyarországra – jellemzően szezonon kívül – importált friss szilva mértéke elhanyagolható ehhez képest, 400-600 tonna. Az export főleg a német piacra irányul, de jelentős mennyiségeket vásárol Csehország és Ausztria is, valamint a skandináv országok. Hasonlóan pozitív a feldolgozott gyümölcs külkereskedelmi egyenlege is, cukrozott és cukrozatlan ipari szilvapüré formájában exportálunk.

Piaci szereplők szerint sokkal nagyobb igény lenne a minőségi magyar árura külföldön is, mint amit a termelés jelenleg képes kielégíteni. A magyarországi szilvaültetvények nagy része azonban elöregedett, sok helyütt nincs öntözés, kevés az intenzív művelésű, korszerű állomány, a piaci követelményeknek megfelelő kiváló minőségű áru előállítására kevesek képesek. Ez egyben magyarázza azt is, hogy a termésmennyiség nagyobb része ipari feldolgozásra kerül. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint ezért a piaci igények kiszolgálásához már a közeljövőben komoly ültetvényfejlesztésekre lenne szükség.

A fajták közt hagyományosan a Cacanska lepotica és a Stanley az uralkodó. Ugyanakkor különböző fajták sokasága áll a termelők rendelkezésére, melyekkel kibővíthető, elnyújtható a szezon. Számos különleges színű vagy alakú gyümölcsöt nevelő fajta is létezik, ezekkel a piac különleges igényű szegmensei is kiszolgálhatóak. A fejlődéshez elengedhetetlen az ültetvényszerkezet átalakítása. Az ipari célú ültetvények esetében is szemléletváltásra, megfelelő öntözésre, tápanyag-utánpótlásra és szakszerű növényvédelemre van szükség.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.nak.hu/agazati-hirek/mezogazdasag/146-novenytermesztes/94835-jelentos-szilvaultetveny-fejlesztesekre-lenne-szukseg

Kép: http://karkusfaiskola.hu/

Forrás: www.nak.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: