Agrárvilág

Partnereink

Napi 7500 tonna cukorrépa feldolgozásával tervez a Magyar Cukor Zrt.

  • 2017. szeptember 05., kedd 09:47
  • 336 View

Elkezdődött az idei cukorrépa-feldolgozási kampány a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában, a mészkemencét ebből az alkalomból Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter gyújtotta be szeptember elsején.

Az agrártárca vezetője az egyetlen magyarországi cukorgyárat működtető vállalat eseményén fontosnak nevezte a hazai cukoripar fennmaradását és bővülését, az ugyanis több mint 220 alkalmazott és számos beszállító megélhetését biztosítja. Jó hírnek nevezte, hogy a társaság az előző évhez képest 10 százalékkal nagyobb területre szerződött cukorrépa termesztésre a gazdákkal, akik ennek köszönhetően az idén 930 ezer tonna cukorrépát takarítanak be.

Dr. Fazekas Sándor emlékeztetett, hogy a cég az elmúlt években növelte kapacitásait. Cukorsilót, cukorraktárat és csomagolóüzemet építtetett, és Magyarország legnagyobb biogáztermelőjévé vált azzal, hogy melléktermékből évente mintegy 17 millió köbméter földgázzal egyenértékű biogázt állít elő. Úgy vélte, ezek a fejlesztések hozzájárulnak a cég hazai cukorpiacon betöltött meghatározó szerepének megőrzésében. Hozzátette, a kormánynak a társasággal korábban kötött stratégiai megállapodása arra irányul, hogy a jövőben is legyen magyarországi cukortermelés.

Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója beszámolt arról, hogy a gazdák idén tavasszal 15,5 ezer hektáron vetettek cukorrépát a gyár számára, s bár a terméshozam az előzetes becslések szerint elmarad a tavalyi, egyben minden idők második legjobbjának számító 68 tonnás termésátlagától, a cukorrépa cukortartalma magas lesz, meghaladja a 16 százalékot. A napi átlagos cukorrépa feldolgozást 7500 tonnára tervezik a kampány négy és fél hónapja során, a betakarított répa 70 százaléka vasúton, 30 százaléka közúton érkezik a gyárba.

Jelentős változásnak nevezte, hogy visszatértek a cukorár alapon megállapított a cukorrépa árhoz. Hozzátette: eltörölték a cukorkvótákat is. A cégnek 2008-tól 150 ezer tonnás cukorkvótája volt, ma már azonban korlátlanul gyárthat és értékesíthet cukrot a közösség területén és más exportpiacokon is.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.nak.hu/agazati-hirek/elelmiszeripar/150-gabona-edessegipar/94822-7500-tonna-cukorrepa-feldolgozasat-tervezik

Kép: https://www.honiron.com/

Forrás: www.nak.hu

: