Agrárvilág

Partnereink

Több biztosítást kötnek a gazdák

Idén már 10,7 milliárd  forintot költöttek a gazdák növénybiztosításra, melyből több mint 7,5 milliárd forint állami díjtámogatás élvez – tájékoztatott Póczik András a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) mezőgazdasági szakértője.

Az A típusú biztosítást a legfontosabb szántóföldi növényekre, valamint a szőlőre, az almára és a körtére köthetik meg a gazdák, ahol 50% lehet a díjtámogatás. A B típusú biztosítás, jórészt zöldség- és gyümölcskultúrára köthetjük, ahol 35% lehet a díjtámogatás. A C típusú többi növényekre köthető biztosításoknál szintén 35%-os a díjtámogatás.

Támogatott agrárbiztosítást Magyarországon négy cég kínál: az Allianz, a Generali, a Groupama és az osztrák Hagelversicherung. A cégek az idén is sokat fizethetnek, a nyári viharok súlyos károkat okoztak a még lábon álló, be nem takarított veteményekben – adott tájékoztatást a Magyar Biztosítók Szövetsége. Az FBAMSZ adatai szerint Bács-Kiskun, Szolnok, Baranya és Békés megyében okozta a legtöbb kárt a jégverés, elsősorban a szántóföldi kultúrákban, de a gyümölcsösök és a szőlőültetvények is károsodtak, ám ezekre a kultúrákra sokszor nem kötnek biztosítást. Tavasszal a fagyok okoztak károkat elszórtan az alma-, cseresznye-, meggy-, őszi- és kajszibarack-kultúrákban. Az ezt követő időszakban pedig a szántóföldi, elsősorban a kapásnövényeket és a szántóföldi zöldségféléket – például paprika, paradicsom – fenyegette majd a szélsőséges időjárás, a jégesők, viharok, illetve az aszály.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: https://www.vg.hu/vallalatok/tobb-biztositast-kotnek-gazdak-2-548724/

Kép: https://upload.wikimedia.org/

Forrás: www.vg.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: