Agrárvilág

Partnereink

A kormány támogatja a dohánytermesztőket

A kormány 2020-ig az eddig megszokott módon továbbra is támogatja a dohánytermesztők munkáját Magyarországon - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a Magyar Dohánytermesztők Országos Szövetsége (Madosz) által szervezett dohánytermesztési nyílt napon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

Nagy István kifejtette, átmeneti nemzeti támogatásként a korábbi, hektáronkénti 600 ezer forint változatlan formában jár a termelőknek. Hozzátette, hogy könnyítésként az eddig feltételként szabott hektáronkénti 1000 munkaóra helyett csak 500 munkaóra bejelentett foglalkoztatási kötelezettséget kell teljesíteniük a termelőknek. A termesztést vállaló gazdák emellett a de minimis (csekély összegű) támogatási formából további 300 ezer forint kiegészítést kaphatnak.

A következő években a szektor szereplőinek azon kell gondolkodniuk, hogyan lehet biztosítani a megfelelő számú munkavállalót a nagy élőmunkát igénylő termesztéshez. A magyar kormány a termelők partnere kíván lenni abban, hogy éves szinten tudjanak munkabért biztosítani a családi gazdaságokban és üzemekben dolgozó olyan munkavállalóknak, akiknek munkájára hosszú távon lehet számítani - fogalmazott.

Bényei Illés, a Madosz elnöke köszöntőjében elmondta, a pillanatnyi helyzet stabilnak tekinthető, jogszabályi tervezeti szinten a támogatás mértéke és feltételrendszere 2020-ig a jelenlegivel mindenben megegyező. Hozzátette, kedvező momentum, hogy a tervek szerint az Universal Leaf Tobacco (ULT) hosszabb távon számol a magyar dohánnyal és a hazai érdekeltségű Continental Dohányipari Cégcsoport is erősítené piaci részesedését.

Magyarországon ebben az évben 3386 hektárra kötöttek dohánytermelési szerződést a felvásárló társaságok a gazdálkodókkal, amely terület húsz hektárral haladja meg az előző évit. A Virginia-fajtát 2300-2400 hektáron, a fennmaradó területen pedig a Burley-t termesztik. Az idei évjárat a becslések szerint mennyiségben és minőségben is jobb lesz a 2016-os termésnél.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/a-kormany-tamogatja-a-dohanytermesztoket

Kép: http://www.kormany.hu/

Forrás: www.kormany.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: