Agrárvilág

Partnereink

Jól haladnak az őszi betakarítási munkák

  • 2017. október 03., kedd 09:49
  • 370 View

Dr. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követően az aktuális betakarítási eredményekről tájékoztatott.

Szeptember utolsó hetében bőséges csapadék hullott az egész országban, jellemzően mintegy 20-50 milliméter közötti mennyiségben, ami miatt a betakarítási és vetési munkák lelassultak. Nem szenvedett jelentős késedelmet azonban az őszi betakarítás, a különböző növényi kultúrákban a munka folyamatos, megfelel az ilyenkor szokásosnak.

A szántóföldi növények közül a kukoricát termesztik a legnagyobb, több mint 1 millió hektáros vetésterületen. Eddig mintegy 92 ezer hektárról takarították be a termést. A termésátlag eddig mintegy 6,3 tonna volt hektáronként, ami elmarad a tavalyi 8,6 tonnás rekordhozamtól. Tekintve azonban hogy a teljes vetésterület igen kicsi százalékáról került le a növény, az országos termésmennyiségre vagy átlagra még korai lenne következtetni.

A napraforgót mintegy 660 ezer hektáron termesztik az országban. Eddig a vetésterület 70 százalékáról került a termés a magtárakba. A termésátlag 2,8-2,9 tonna hektáronként, és az olajtartalom is jó. A legmagasabb, 3 tonna feletti hektáronkénti termésátlagokat továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyéből jelentették.

A szója 66 ezer hektáros vetésterületének 34 százalékról takarították be a termést. A hozam 2,4 tonna körül alakul hektáronként.

A burgonya betakarításának készültsége 83 százalékos, a termésátlag 27 tonna körül alakul hektáronként.

A cukorrépa betakarítása is folytatódott a 16 ezer hektáros vetésterületről, az országos készültség 14 százalékon áll. A termésátlag 63 tonna körüli hektáronként.

Dr. Czerván György elmondta még, hogy a vetési munkálatokat az időjárás hátráltatta, a magágyak minőségére azonban pozitívan hatott. Az őszi káposztarepce vetése 96 százalékos, a nagyon korán elvetett állományok már 4-6 levelesek. Az őszi búza vetése is elkezdődött a megyék többségében, a vetési szándék mintegy 965 ezer hektár. Az őszi vetések magágy-előkészítése pedig mintegy 40 százalékos – közölte.

Dr. Czerván György elmondta még, hogy a tavalyinál több elemi kárt jelentettek a gazdák. Eddig mintegy 190 ezer hektárra érkezett kárbejelentés, míg a múlt évben mintegy 130 ezer hektárra igényeltek a gazdák kárenyhítést.

A mezőgazdasági beruházások is emelkedtek az idei első fél évben, és elérték a 150 milliárd forintot. Ez mintegy egyharmaddal több mint egy évvel korábban. A növekedés főként a gépvásárlások emelkedésének köszönhető – mondta az államtitkár.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/agrargazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/magtarban-az-idei-termes-nagyja

Kép: http://4.bp.blogspot.com/

Forrás: www.kormany.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: