Agrárvilág

Partnereink

Idén is tesztelte az őszi búza fajtákat a VSZT és a GOSZ

  • 2017. október 05., csütörtök 12:13
  • 362 View

Lezárult a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének őszi búza fajtakísérleti munkája 2017-ben.

Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója elmondta: a Gabonatermesztők Országos Szövetségével immár tíz esztendeje szervezik a kisparcellás őszi búza posztregisztrációs fajtakísérletet, amelyet ezúttal is a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végzett. A szakmai felügyeletet ez évben is a Fajtakísérleti Innovációs Tanács biztosította.

A szakemberek az idei évben összesen 45 búzafajtát vizsgáltak. Az elvégzett tesztek révén olyan objektív információt tudunk ezúttal is a gazdálkodók számára biztosítani, amelyek segítséget nyújtanak számukra a tájékozódásban, vetőmagválasztásban. A kísérleti helyek átlageredményei a termésmennyiség tekintetében kissé elmaradnak a tavalyitól, azonban a beltartalmi értékek jobbak, mint egy évvel ezelőtt – hangsúlyozta Polgár Gábor.

A 45 fajta őszi búzát tavaly ősszel a NÉBIH szakembereinek segítségével vetették el az ország tíz településén - Debrecenben, Eszterágpusztán, Gyulatanyán, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Mosonmagyaróváron, Szarvason,  Székkutason, Szombathelyen és Tordason. Ez a nagy területi lefedettség lehetővé teszi, hogy eltérő talajadottságok, klimatikus viszonyok, csapadékellátottság közepette is megmutassák a kísérletben résztvevő fajták, hogy milyen eredményekre képesek, magyarázta Polgár Gábor.

A nyári aratást követően aztán minden fajtát különféle vizsgálatoknak vetettek alá. Egyebek mellett a szemtermés mellett megvizsgálták a nyersfehérje-, sikér- és nedvességtartalmat, valamint három – jó minőséget adó – termőhely esetében alveográfos vizsgálatokat végeztek, amelyek során a sütőipari felhasználhatóságot értékelték. A minőségi paraméterek esetében a termőhelyek átlagához viszonyított ingadozás relatív, százalékos mértékét is feltüntették az eredmények között. Ennek alapján, a stabilitást tekintve szinte minden vizsgált tulajdonság esetében kirajzolódtak a „stabil és jó”, a „stabil, de az átlagosnál gyengébb” és a „környezeti hatásokra érzékenyebb”  fajták csoportjai is.

A kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványt a Vetőmag Szövetség idén is közzétette, mely az alábbi linken elérhető.

VSZT és GOSZ Fajtakísérleti eredmények

A teljes cikk elolvasásához kattintson: https://profitline.hu/Iden-is-tesztelte-az-oszi-buza-fajtakat-a-VSZT-es-a-GOSZ-369658

Kép: http://cdn.triathlete.com/

Forrás: www.profitline.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: