Agrárvilág

Partnereink

Stabil a sertéságazat helyzete hazánkban

  • 2017. október 05., csütörtök 12:28
  • 506 View

A növekvő támogatások révén emelkedett a sertések száma, az áfacsökkentésnek köszönhetően pedig több húst eszünk, és jelenleg már több mint hárommillió sertés van Magyarországon – hangzott el az OMÉK egyik tanácskozásán.

A sertéságazat a magyar mezőgazdaság stratégiai részterülete, amit az is jelez, hogy a 2010-es hatmilliárd forintról mára az ágazat támogatása 17,1 milliárd forintra nőtt – mondta a földművelésügyi miniszter az OMÉK sertéstartói és -tenyésztői konferenciáján. Dr. Fazekas Sándor kiemelte: míg a sertésválság nyomán egyes országokban 20-25 százalékkal csökkent a sertéslétszám, addig Magyarországon a sertéságazat kibocsátása 6,1 százalékkal nőtt, és a vágóhidak teljesítménye is több mint öt százalékkal bővült.

Magyarországon a sertéságazat helyzete stabil, megfelelőek a piaci körülmények és az átvételi árak is – mondta Horváth István, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke. Az ágazat helyzetének javulása az évtized elején kezdődött, amikor elkészült az ágazati stratégia. Ennek első lépése volt az élősertés és a félsertés áfájának csökkentése, majd a sertés tőkehús áfájának mérséklése. Fehéredni kezdett az ágazat, amelyben korábban mintegy negyven százalék volt a becslések szerint a feketegazdaság aránya. Az ágazat növekedési pályára állását az is jelezte, hogy korábban 170 ezer volt az anyakocák száma, mára ez a létszám eléri a 210 ezret, így hárommillió felett van a sertésszám.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://magyarhirlap.hu/cikk/98715/Felhizlaltak_az_agazatot_gyarapodnak_a_gazdak

Kép: http://russia-now.com/

Forrás: www.magyarhirlap.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: