Agrárvilág

Partnereink

Menetrendszerűen érkezik a területalapú támogatás előlege

  • 2017. október 05., csütörtök 11:47
  • 669 View

Október közepén problémamentesen megindulhatnak a támogatáselőleg-kifizetések.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt időszakban sikerült erősíteni az ágazati összefogás. A MAGOSZ javaslatára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére idén júliusban munkacsoport alakult a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Államkincstár, a Miniszterelnökség részvételével, hogy a felmerülő, a piac és a gazdasági-társadalmi helyzet változásaira együtt találjanak megoldást.

A szervezetek hatékony együttműködésének jóvoltából –  az eddigi éveknek megfelelően –  idén ősszel is a közösségi szabályok által meghatározott legkorábbi időpontban, október 16.-án megkezdődik az agrártámogatási előlegek kifizetése. Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: az Európai Bizottság jóváhagyta azt a magyar kérelmet, hogy az EMGA-ból a Magyarországnak járó források 70, az EMVA-ból pedig 85 százaléknyi maximum összeget fizessen ki a Magyar Államkincstár támogatási előlegként. Mivel utólagos elszámolásról van szó, az előleg-kifizetésre szánt 208 milliárd forintot a magyar költségvetésből kell állni, amihez a nemzetgazdasági tárca hozzájárult.

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár horizontális feladatok végrehajtásáért felelős igazgatója megjegyezte, 2015-ben az előleg 122 milliárd, 2016-ban 194 milliárd forint volt. Mint fogalmazott, az emelkedés annak tulajdonítható, hogy a fejlesztések nyomán egyre több jogcímen lehet előleget igényelni. Hozzátette, a napokban kezdődnek a jogszerű földhasználattal kapcsolatos ellenőrzések, a keresztellenőrzések és a kamarai falugazdász-hálózattal közös adategyeztetések is. Az előleg-kifizetések október 16.-án problémamentesen elindulhatnak, és előre eltervezett ütemben zajlanak majd. Dr. Feldman Zsolt hozzátette, a szeptember 30.-i forint-euró árfolyam határozza meg a megkapott összegek nagyságát, ez most 310,67 forint volt. Ez azt is jelenti, hogy területalapú támogatásként – az alaptámogatással és a zöldítéssel együtt – nagyjából 70 ezer forinttal lehet számolni hektáronként.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.nak.hu/agazati-hirek/videkfejlesztes/161-gazdasagfejlesztes/95107-menetrendszeruen-erkezik-a-teruletalapu-tamogatas-elolege

Kép: https://farm8.staticflickr.com/

Forrás: www.nak.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: