Agrárvilág

Partnereink

Egészséges bélflóra: a nyereséges sertéstartás alappillére

  • 2017. november 13., hétfő 12:26
  • 766 View

A mögöttünk lévő néhány évtizedben a kiemelkedő tenyésztői munkának köszönhetően a világ sertéstenyésztése jelentős változásokon ment keresztül. Folyamatosan emelkedik a választott malacok száma, csökken az elkészülési idő, kevesebb takarmánnyal tudunk egységnyi terméket előállítani. Ezzel párhuzamosan viszont megemelkedett az állatok érzékenysége a különböző külső környezeti hatásokra, hiszen a megemelkedett hozamot csak lényegesen intenzívebb, gyorsabb anyagcserével lehet megtermelni.

Az anyagcsere kezdőpontja az emésztőrendszer, innen indul a tápanyagok bevitele az állatok szervezetébe, hogy utána számtalan biokémiai folyamaton keresztül beépüljenek az állati testbe. A bélrendszerre nagyon sokáig csupán úgy tekintettünk, hogy a táplálékok emésztése és felszívódása történik itt. Számos vizsgálat, kutatás viszont feltárta, hogy a kérdés ennél sokkal bonyolultabb.

Az állatok bélcsatornája, ezen belül a vékonybél, az egyik legaktívabb szervrendszer:

- itt található a szervezet legnagyobb kiterjedésű nyálkahártya felülete,

- rendkívül aktív hormontermelő szerv,

- kiemelkedő szerepe van a kórokozókkal szembeni immunválaszra,

- immunszerv és baktériumok milliárdjai találhatók benne.

Ezeknek a baktériumoknak köszönhetően tudja a feladatát ellátni megfelelően a vékonybél. Abban az esetben, ha itt változás történik, pl. kórokozó baktériumok, vírusok jelennek meg az egyensúly felborul és valamennyi folyamat károsodást szenved.

A bélflóra stabilizálására korábban jó eredményekkel alkalmazták a különböző „hozamfokozó” antibiotikumokat, ill. a gyógyításra jelenleg is nagy számban találunk készítményeket. Ezek viszont a kórokozók mellett számtalan, az egészséges bélflórához tartozó baktériumot is elpusztítanak, így csökkentve a bél hatékony működését.

Az Alltechnél történő kutató-fejlesztő munkának köszönhetően előtérbe kerültek olyan természetes anyagok, amelyek bár rendelkeznek antibakteriális hatással, nem antibiotikumok. Ilyen a mannán-oligoszacharid, ismertebb nevén a MOS ill. Bio-Mos. Előállítása a élesztőgomba (Saccharomyces cerevisia) sejtfalából történik. Speciális „kötőhelyeinek” köszönhetően képes a bélflórára káros baktériumokat lokalizálni, így megakadályozza azoknak a nyálkahártyán történő megtelepedését és elszaporodását. Így ezek a kórokozók képtelenek az állatok megbetegítésére, károkozás nélkül ürülnek ki a bélcsatornából.

A Bio-Mos alkalmazásával kiváló eredmények születtek, ezekről több száz publikáció jelent meg a világ számtalan országában. A kutatások folytatásának köszönhetően egy letisztított, továbbfejlesztett forma is a rendelkezésére áll a sertés- és baromfitenyésztőknek. Ez az Actigen, amely koncentrált formában kerülhet az állatok takarmányába. Kiemelkedő szerepe van az Actigennek azokban a kritikus időszakokban amikor a fiatal állatok takarmányváltásra kényszerülnek, választás, illetve malac takarmányról hízóra történő váltás esetén.

Amennyiben szeretné a takarmány hasznosulását a legjobb hatásfokkal elérni haszonállatai számára, kattintson erre a linkre!

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: