Agrárvilág

Partnereink

Uniós forráshoz jutnak a borászatok

Megkezdődött az eredményhirdetés a borászatok termékfejlesztését és hatékonyságnövelését célzó uniós pályázaton, ahol projektenként kétszázmillió forintos támogatást is lehet nyerni.

A Vidékfejlesztési programon (VP) belül megkezdődött a forráselosztás a Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása című (VP3-4.2.2-16) felhíváson. A jelenlegi adatok szerint a nyerési arány igen magas, hiszen 720 pályázat érkezett be összesen 49,57 milliárd forintos támogatási igénnyel, a felhívás megfogalmazásakor pedig arra számítottak a kiírók, hogy 500-an osztozhatnak majd a 39,23 milliárd forintos kereten.

A pályázati konstrukció keretében 50 százalékos támogatási intenzitás mellett akár 200 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak a kedvezményezettek. A nyertesek beszámolója szerint főként palackozógép, illetve bogyózó, címkéző beszerzésében, valamint a prés- és hűtéstechnológia fejlesztésében gondolkodnak.

Mindez összefüggésben áll azzal, hogy a felhívás célja lehetőséget adni a mikro- és kisvállalkozás-méretű, illetve mezőgazdasági termelőnek minősülő borászati üzemeknek borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez vagy a meglévők korszerűsítéséhez, valamint építéssel járó fejlesztési beruházásokhoz.

A közel 40 milliárd forintos forrásból mintegy 26,6 milliárdot az elsődleges termelők versenyképességének javítására különítettek el, a fennmaradó részt pedig az energiafelhasználás hatékonyságának fokozására. Így nemcsak a szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor, pezsgő, illetve habzó bor készítéséhez szükséges eszközök beszerzése támogatott, hanem a környezetterhelés csökkentése, illetve a megújuló energiaforrást használó technológiák alkalmazása is. Az 50 százalékos támogatási intenzitás alól egyedül Közép-Magyarország kivétel 40 százalékkal, amit nemcsak a régió általános fejlettsége indokol, hanem az is, hogy Budapest és környéke kevésbé fajsúlyos tényező a borászatban, mint például a balatoni, az egri vagy a tokaji borrégió.

A borászat évek óta felfutóban van Magyarországon. Tavaly 878 szőlőbor termelésével foglalkozó vállalkozás működött Magyarországon, közülük átlagosan ötből négy adott le céges beszámolót, melyek alapján az éves átlagos forgalom 140,3 millió forint.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: https://www.vg.hu/vallalatok/unios-forrashoz-jutnak-boraszatok-2-665961/

Kép: https://www.vg.hu/

Forrás: www.vg.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: