Agrárvilág

Partnereink

Több mint 7 tonnás átlaghozamú volt a zalai kukoricatermés

Befejeződött a kukorica betakarítása Zala megyében, a 34 560 hektáros területen az átlaghozam meghaladta a 7 tonnát. A NAK megyei elnöke elmondta azt is, a gazdák jól haladnak az őszi vetési és a talajelőkészítési munkákkal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke, Süle Katalin tájékoztatása szerint az elmúlt évben kiemelkedően magas, hektáronként 7,99 tonna volt a kukorica átlaghozama Zalában, míg 2015-ben és a korábbi években átlagosan 6,5 tonna termést takarítottak be hektáronként. Mint mondta, idén a megyében csaknem 244 ezer tonna kukorica termett, a kukorica minősége megfelel az elvárt paramétereknek, fuzáriumos tételekről nem érkezett információ. Idén a 34 560 hektáros területen az átlaghozam meghaladta a 7 tonnát.

Az őszi betakarítási munkákkal végeztek a gazdák, a termény a magtárakba került. Az 5,3 ezer hektáros szójaföldeken 2 tonnás átlagot értek el. A 9 ezer hektáron termelt napraforgó átlaghozama 2,5 tonna volt. Mint Süle Katalin mondta, értékesítési problémákról egyelőre nem kaptak jelzést, a kukoricánál azonban a gazdák magasabb árra számítanak, ezért tárolják a terményt. A kukoricát tonnánként 44 ezer forintért lehet értékesíteni, míg egy évvel korábban lényegesen alacsonyabb, 34-36 ezer forint volt a felvásárlási ár. A napraforgót tonnánként 98-104 ezer forintért lehet eladni, tavaly 92-93 ezer forint volt az olajos növény tonnánkénti ára.  

Süle Katalin arról is beszámolt, hogy a gazdák alapvetően jól haladnak a vetési és a talajelőkészítési munkákkal. A káposztarepcét 16 800 hektáron vetették el, 26 890 hektáron pedig őszi búza került földbe. A vetési szándék szerint összesen 51 110 hektáron termelnek majd őszi vetésű szántóföldi növényeket. Mintegy 49 ezer hektáron már befejeződött a magágyelőkészítés, valamint a vetés. A kedvezőtlen időjárás miatt a kora ősszel elvetendő kalászosok (rozs, tritikálé, árpa) vetésterülete kismértékben csökkent.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/megyei-hirek/95370-tobb-mint-7-tonnas-atlaghozamu-volt-a-zalai-kukoricatermes

Kép: https://www.feol.hu/

Forrás: www.nak.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: