Agrárvilág

Partnereink

Kelendő itthon az agrárbiztosítás

  • 2017. december 06., szerda 12:54
  • 565 View

Idén akár a tízmilliárd forintot is meghaladhatja a gazdálkodók által befizetett, támogatott növénybiztosítási díjak állománya Magyarországon, ez 33 százalékos bővülés az előző évi 7,5 milliárdhoz képest.

Idén már hatodik éve működik a díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer. A díjtámogatott konstrukciót évről évre egyre több gazdálkodó veszi igénybe, ezért a támogatandó díjak összege a 2015-ös 5,7 milliárdról 2016-ban 7,5 milliárd forintra, míg idén eddig már 9,8 milliárd forintra emelkedett. Mivel a bekövetkező káresetek miatt a biztosítók számos ügyfélnél még javában vezetik vissza az előzetes kármentességi kedvezményeket, a díjak végösszege az év végére jó eséllyel átlépi a 10 milliárdos határt – mondja Póczik András, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnökségi tagja. Immár negyedik éve négy biztosító (az Allianz, a Generali, a Groupama és az osztrák Hagelversicherung fióktelepeként működő Agrár Biztosító) termékei közül választhatnak a gazdálkodók.

Noha a díjtámogatási keretet 2016-ban évi 3 milliárdról 4 milliárd forintra emelték, ez már a tavalyi évben sem nyújtott fedezetet az elérhető támogatások maximumára. A tovább növekvő igények miatt idén a díjtámogatás felosztása biztosítási típus szerint várhatóan az alábbi sémában zajlik majd. A legfontosabb szántóföldi növényekre, valamint a szőlőre, az almára és a körtére kötött csomagbiztosítások (A típus) esetében 47 százalék körül lehet a visszatérítés mértéke. A jórészt zöldség- és gyümölcskultúrára, illetve a legfontosabb szántóföldi kultúrákra köthető jégeső-, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások (B típus) esetén körülbelül 34 százalékos, a többi növény (C típus) esetén pedig szintén mintegy 34 százalékos visszatérítés várható.

„Bár az előző években nagymértékben emelkedett a szőlő- és gyümölcskultúrákat érő természeti károk nagysága, a biztosítások zömét továbbra is a szántóföldi növényekre kötik" – emelte ki Póczik András.

Az idei évben nagyobb téli és tavaszi fagykárokat is jelentettek a gazdálkodók. A jégeső különösen a nagyobb alföldi szőlősökben és a szabolcsi almatermelő vidékeken okozott károkat, de jelentős mértékű volt a mátraaljai, a borsodi (Megyaszó térsége), illetve a Bátaszék–Mohács környéki gazdákat érő jégveréskár is. A vihar akkor is tudott jelentős károkat okozni, ha nem társult jéggel. A Balaton déli partján, Siófoknál mérték az eddig legerősebb, óránként 150 kilométer feletti szélsebességet, amely rengeteg nagy volumenű vagyonkárt okozott.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: https://www.vg.hu/vallalatok/kelendo-itthon-az-agrarbiztositas-2-698181/

Kép: https://www.nak.hu/

Forrás: www.vg.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: