Agrárvilág

Partnereink

A cél az importból származó génmódosított szója teljes kiváltása

  • 2017. december 18., hétfő 14:08
  • 717 View

Nemzeti Fehérjetakarmány Program indul, hogy teljes egészében kiváltható legyen az importból származó génmódosított szója – mondta előadásában Dr. Gyuricza Csaba a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. fórumán, az ötödik Agrárakadémián. A megjelenteket Béres András szakmai ügyvezető helyettes köszöntötte, majd bevezetőjében kiemelte, hogy gazdasági, statisztikai adatok alapján "az elkövetkező ötven évben annyi élelmiszert kell megtermelni a bolygón, mint az elmúlt tízezer évben." Ennek a problémának pedig GMO-mentesen kell megfelelni.

Dr. Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója nyitóelőadásában kijelentette: a szükséges élelmiszer alapanyagot meg tudjuk termelni a hazai igényeknek megfelelően, sőt exportra is tudunk termelni. A szója az állattenyésztés fehérjeigényét a legnagyobb mértékben elégíti ki. A hazai vetésterület jelenleg mintegy 70 ezer hektár.

Hazánk a GMO-mentes szójatermelésben vezető szerepet tölt be. Cél, hogy százezer hektárra tudjuk növelni az elkövetkező tíz évben a termőterületet. Ehhez más területekre is fókuszálni kell: mint például az öntözésfejlesztési programra, valamint a termeléshez kapcsolódó tanácsadási háttér kidolgozására. Az új minőségbiztosítási rendszerek kialakítása fontos lépés az előrehaladáshoz, illetve minél szélesebb társadalmi rétegben kell tudatosítani a GMO-mentesség fontosságát. Magyarországon adottak a lehetőségek a GMO-mentes növénytermesztésre és a hazai igények kielégítésére – tette hozzá a főigazgató. Kifejtette, hogy Nemzeti Fehérjetakarmány Program indul, hogy teljes egészében kiváltható legyen az importból származó génmódosított szója.

Helembai Jenő, a Vitafor Zrt. exportigazgatója a Hazai takarmányfehérje stratégia és GMO-mentes takarmányozás című előadásában kiemelte, hogy a populáció növekedése, óriási élelmiszerigény-növekedéssel jár. Az egy főre jutó termőterület nagysága az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent. A tavalyi évben a világ takarmánytermesztése 1 milliárd tonna felett volt, tíz évvel ezelőtt 600 millió tonnát állítottak elő. Ma a világ szójatermése több mint 350 millió tonna, Magyarországon első sorban kukoricát, majd szóját termelnek. Hangsúlyozta, hogy a hazai szójaigények kielégítése igazi kihívás az ágazatnak.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.eu-info.hu/cikk.asp?db=hirek&id=36136

Kép: https://bloximages.newyork1.vip.townnews.com

Forrás: www.eu-info.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: