Agrárvilág

Partnereink

Elindítja a Kincstár több közvetlen támogatás kifizetését

Tovább folytatódnak a kifizetések 2018. januárjában, számos jogcím esetében indítja el az átutalást a Magyar Államkincstár.

Az év végéig több mint 193 ezer gazdálkodóhoz összesen 547,9 milliárd forint támogatás jutott el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési források kifizető ügynökségeként is működő Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint. Területalapú támogatást 145 ezer ügyfél kapott összesen 158,9 milliárd forint értékben. A környezetvédelmi és a fenntartható gazdálkodást segítő gyakorlatok betartásáért járó, úgynevezett zöldítési támogatást 144 ezer termelő kapott, az így átutalt összeg elérte a 124,6 milliárd forintot.

A termeléshez kötött támogatások közül a legnagyobb összeget a tejhasznú tehén támogatás címén fizette ki a kincstár, 3400 gazdálkodó 14,8 milliárd forintot kapott, szálas fehérjenövény-támogatást 13 ezer ügyfélnek fizettek közel négymilliárd forint értékben. Fiatal gazda jogcímen mintegy 5 milliárd forintot utalt át 13 ezer érintettnek a kincstár, kisgazda-támogatást 40 ezer termelő kapott 4,3 milliárd forint értékben.

A hazai költségvetésből finanszírozott nemzeti tejtámogatás összege megközelítette a 11 milliárd forintot. A 2020-ig szóló Vidékfejlesztési Program (VP) keretében is számos jogcím esetében folyósított támogatást a kincstár. Az agrár-környezetgazdálkodási jogcímen 12 ezer érintettnek 44,7 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár. Az ökológiai gazdálkodást segítő támogatások keretében összesen 7,5 milliárd forint jutott el a termelőkhöz. A VP-ből fedezett biztosítási díj-támogatás címén 11 ezer ügyfélnek 3,8 milliárd forintot fizettek ki.

A kincstár tájékoztatása szerint több mint 352 ezer ügyben teljesült már előleg- vagy részfizetés, és nem egészen 31 ezer azon ügyek száma, ahol előlegfizetésre ugyan nem volt lehetőség, később azonban utalt támogatást a gazdáknak a Magyar Államkincstár. A főbb jogcímeken más-más arányban részesülhettek előlegfizetésben az ügyfelek, területalapú támogatást szinte mindenki kapott, a zöldítés esetén az igénylők 89 százalékának fizettek előleget. Az európai uniós szabályok szerint előlegeket azon kérelmek esetében lehet fizetni, amelyeknél az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések lezajlottak, illetve a kérelemben szereplő ellentmondások feloldódtak, a hibákat pedig kijavították.

A támogatások kifizetése 2018. első hónapjában sem áll le, a tervek szerint a kincstár több közvetlen támogatás részfizetését kezdi el. A legnagyobb pénzügyi jelentőséggel bíró egységes területalapú támogatás, illetve a zöldítési támogatás mellett számos közvetlen termeléshez kötött támogatás részkifizetését is megindítja a Magyar Államkincstár.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://promenad.hu/cikk/550-milliard-utan-tovabbi-penzek-varhatoak-184933

Kép: https://cdn.pixabay.com/

Forrás: www.promenad.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: