Agrárvilág

Partnereink

KARINTIA SZÓJA ROADSHOW - Interjú Bene Zoltánnal a Karintia Kft. cégvezetőjével

  • 2018. január 23., kedd 09:36
  • Média

A Karintia Szója Roadshow szerencsi rendezvényén a Karintia Kft. cégvezetője Bene Zoltán a mezolap.hu hírportál csoport nyomtatott sajtós újságának az Agrárvilág országos agrokulturális magazinnak nyilatkozott.

Elmondta: 2014-ben a szója vetésterülete durván 42.000 hektár volt, míg 2017-re a szója vetésterülete megemelkedett 66-67.000 hektárra. Ez a jelentős emelkedés is alátámasztja, hogy a szója már hazánkban is sikernövény. Új elemként lépett be az elmúlt években a zöldítés, ami azt jelenti, hogy a szántóterület 5%-án kell zöldíteni a gazdáknak.

Itt több lehetőség is áll a gazdák előtt, amelyek közül választhatnak. Az elmúlt évben erre a célra a legnagyobb arányban a nitrogénmegkötő növényeket választották, azon belül is a szója vetését. Többek között ennek is köszönhető, hogy a szója vetésterülete jelentősen emelkedett. A szója termesztése növényvédő szerek nélkül azonban nehezen elképzelhető, így valószínűsíthető, hogy a zöldítésből a szója ki fog kerülni. A zöldítésnek történő megfeleléshez a szója vetése más egyéb alternatív növényekkel mint pl. zöldítő keverékekkel ajánlott. A szója vetésterülete várhatóan így sem fog jelentősen csökkenni, hiszen a szója országos termésátlaga, ami durván 2,5 tonna, már abszolút jövedelmezővé teszi a szójanövényt. Az 1,8-2 tonnás termésátlag esetében már nullában vagyunk úgy, hogy nem számoljuk azt az igen jelentős mértékű, mintegy 65.000 Ft-os termeléshez kötött támogatást, amelyet a 2016. év után kaptak a gazdák!

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Utoljára frissítve: 2018. január 23., kedd 09:38

Média

: