Agrárvilág

Partnereink

Idén több mint ötmillió euró jut a magyar méhészeti programokra

  • 2018. január 23., kedd 08:07
  • 748 View

Több mint ötmillió euró áll a magyar méhészek rendelkezésére a pályázatok keretében idén. A Földművelésügyi Minisztérium és az OMME stratégiai partnerségi megállapodásának köszönhetően közös munka folyik a növényvédelemmel kapcsolatban is.

A korábbi keret bővítésének köszönhetően évente 340 ezer euróval nagyobb keretösszeg, vagyis 5 millió 35 ezer euró áll a magyar méhészek rendelkezésére – mondta Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Állatorvostudományi Egyetem Méhészeti és Méhegészségügyi továbbképző konferenciáján.

Dr. Nagy István arról is szólt, hogy a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretén belül végzett mézvizsgálatok segítik a kiváló mézminőség fenntartását. A minőségellenőrzést az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan végzi, amelyek keretében monitoring-vizsgálatokat és szúrópróbaszerű ellenőrzéseket folytatnak. 

A Földművelésügyi Minisztérium és az OMME stratégiai partnerségi megállapodásának köszönhetően közös munka folyik például a növényvédelemmel kapcsolatban. Ennek lényege, hogy a szabályrendszer garantálja azokat a feltételeket, amelyek a méhekre veszélyt nem jelentő, optimális gazdálkodást tesznek lehetővé.

A méhészkedés jelentősége milliárdokban mérhető. A megporzáson keresztül az ökológiai egyensúly fenntartásában, a biológiai sokféleség megőrzésében is elvitathatatlan a szerepük, ugyanis a 100 leggyakoribb haszonnövény 70 százalékát rovarok porozzák be.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.nak.hu/agazati-hirek/mezogazdasag/147-allattenyesztes/95747-jo-helyzetben-a-magyar-meheszek

Kép: https://pixabay.com/

Forrás: www.nak.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: