Agrárvilág

Partnereink

Még mindig van tartalék a magyar napraforgóban

  • 2018. január 23., kedd 12:12
  • 568 View

A magyar napraforgótermelő-gazdák az elmúlt évben minden idők második legjobb termésátlagát érték el 2,84 tonnával, de a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország szakértői szerint ez tovább javulhat az idén.

Pozitív várakozást alapoz meg az, hogy az elmúlt négy év igen eredményes volt. A 658 ezer hektáros vetésterületen a folyamatosan fejlődő hibridek és növényvédelmi megoldások terjedése teszi egyre kiegyenlítettebbé a termésátlagokat. Magyarországon napraforgóból 2014-ben 1,56 millió 2015-ben 1,53 millió tonnát takarítottak be. A 2016-os év pedig a szektor történeték új rekordját hozta: az 1,89 millió tonnás termésmennyiség mellett elért csaknem 3 tonnás hektáronkénti termésátlag világrekord.

Tavaly világszinten 2 millió tonnával, 45 millió tonnára csökkent a napraforgó betakarított mennyisége, de továbbra is élénk a kereslet a növény iránt. Világviszonylatban a betakarított átlag 2017-ben 1,7 tonna volt hektáronként.

A Syngenta, a magyarországi napraforgó ültetvények 55 százalékán használt hibridek forgalmazójának prognózisa szerint a magas olajsavas szegmensben is komoly lehetőségek vannak. A hazai vetésterületből tavaly 15 százalék volt ez a termény. Termesztése extra pénzügyi ráfordítást nem igényel, a gazdálkodóknak arra kell ügyelniük, hogy a vetésnél, betakarításnál, szárításnál, illetve a raktározásnál kerüljék a hagyományos napraforgóval való keveredést. A magas olajsavas napraforgóból készült olaj magasabb hőstabilitással bír.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: https://www.vg.hu/vallalatok/remek-evet-zartak-napraforgotermelok-759141/

Kép: https://www.syngenta.fr/

Forrás: www.vg.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: