Agrárvilág

Partnereink

Rendkívül fontos a kertészeti ágazat fejlesztése

  • 2018. január 16., kedd 15:01
  • 479 View

Az agrárkormányzat rendkívül fontosnak tartja a kertészeti ágazat fejlesztését, a mezőgazdaságban ugyanis ez a legmunkaigényesebb terület, sok embernek ad munkát, mintegy 300-350 ezer család megélhetését biztosítja - mondta Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen, Tuzséron.

Dr. Nagy István kiemelte, hogy a támogatás mértéke a gyümölcstermesztésre 62 ezer, az ipari zöldségnövény termesztésre 38 ezer, a zöldségnövény termesztés esetében pedig 34 ezer forint hektáronként. Magyarországon a legjelentősebb kertészeti ágazatot a zöldség- és gyümölcstermesztés képviseli, mintegy 240-270 milliárd forintos éves megtermelt elsődleges áruértékkel. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a tárcának a Magyar Zöldség-Gyümölcs Ágazati Stratégiában megfogalmazott célja, hogy az ágazat 1 millió tonnával többet termeljen a jelenlegi 2,5 millió tonnánál.

Mint mondta, folytatni kívánják a kis- és közepes gazdaságok támogatását, az intenzív ágazatok fejlesztését és a magasabb hozzáadott értékű termékek kibocsátásának növelését a foglalkoztatási képesség javítása érdekében. Mindehhez biztosítjuk a kiegyensúlyozott támogatáspolitikát, mert növelni szeretnénk a mezőgazdaság és élelmiszergazdaság versenyképességét, ezzel is fokozva a külső piacok megszerzésének és megtartásának lehetőségét – jelentette ki az államtitkár.

Dr. Nagy István arról is szólt, hogy kertünk tudatosabb művelése lehetővé teszi az öngondoskodást, hiszen akár már 150 négyzetméteren megtermelhető egy család zöldség-, gyümölcs-, és fűszernövény-szükséglete, egy nagyobb terület birtokában a művelés pedig akár a tisztes megélhetést is lehetővé teszi.

A teljes cikk elolvasásához kattintson: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/rendkivul-fontos-a-kerteszeti-agazat-fejlesztese

Kép: https://pixabay.com/

Forrás: www.kormany.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: