Agrárvilág

Partnereink

Termelési tapasztalatok az AGROKING silókukoricáról a 2017–es termelési évben

  • 2018. február 28., szerda 15:04
  • 962 View

Az AGROKING silókukorica 2017-es termesztési tapasztalatairól kérdeztük Wirth Antalt, a szentlőrinci Újhelyi Imre Mezőgazdasági Szakközépiskola tangazdaságának vezetőjét.

– Kérem, mutassa be a gazdaságukat és tevékenységüket!

100 ha-on gazdálkodunk, melyből 95 ha a szántóföldi kultúrák területe. 5 ha-os a kertészetünk, ahol zöldségeket, első sorban gyökérzöldségeket és paprikát, paradicsomot termesztünk saját célra, azaz az iskolánk saját konyhájára. Mennyivel másképp is fogyaszthatják a diákok az ilyen alapanyagokból készült ételt, hiszen tudják, hogy kétkezi munkájuk „gyümölcsét” eszik! Büszkén említem meg, hogy 3 hektárnyi gyümölcsösünkből kb. 1 hektárnyi csepegtető öntözéssel ellátott, intenzív ültetvény, ami 2017-ben 33 tonna almát adott.

– A szántóföldi termesztésben hogyan találtak az AGROKING-re?

– Az iskola egy mini tehenészettel is rendelkezik, 10 tejelő tehenük van. Célunk és feladatunk a takarmány előállítása az állatok számára. Korábban hasonlóan az elég általánosan elterjedt gyakorlathoz, mi is valamilyen 510 FAO szám feletti, lehetőleg kedvező árfekvésű kukoricát vetettünk. Az AGROKINGET a GENEZIS Zrt. ajánlotta számunkra és Galankó Attila, a Saatbau Linz Hungária Kft. képviselőjén keresztül jutottunk a vetőmaghoz, amit próbaképp 2.1 ha-on vetettünk el.

– Milyenek voltak a termesztés körülményei és mi volt a termesztési technológia?

– A területeink mezőségi kötött talajok, jó vízkapacitással és víztartó képességgel. Áprilistól augusztusig összesen 323 mm eső esett. Az április májusi időszak száraznak mondható, 96 mm csapadékkal. Júniusban 83, júliusban 96, augusztusban pedig 48 mm eső éltette a kukoricát. Az AGROKING silókukorica szépen fejlődött, a virágzás napfényes, de nedves időben zajlott, jó volt a termékenyülés. A gyomirtás kiválóan sikerült, a tápanyagellátást 400 kg Genezis Pétisó és 300 kg 0:10:28 NPK műtrágya tavaszi kijuttatása biztosította.

– Mik voltak a megfigyelései, tapasztalatai a tenyészidő folyamán?

– A SAATBAU képviselője azt előre jelezte, hogy az AGROKING várhatóan magasra fog nőni. Ez valóban így is lett. Betakarításkor a szecskázó alig látszott ki a kukoricából. Én 185 cm magasságú vagyok és a hatalmas csövek valóban szinte fejmagasságban helyezkedtek el a növényeken. Magas termete hihetetlen szárstabilitással párosult és majdnem minden növényen dupla cső fejlődött. Mindezek alapján szép eredményeket vártunk az AGROKING-től. Galankó Attilától azt is megtudtam, a hibrid biogáz termelésre is kiválóan alkalmas, Ausztria piacvezető biogáz hibridje. Eddig 5 ha-on termesztettünk silókukoricát, de most a 2,1 ha AGROKING betakarítása folyamán a silónk 80 %-ban megtelt.

– Ezek szerint jól sikerült a betakarítás, mik lettek a pontos eredmények?

Az AGROKING hektáronként 50,52 t termést hozott! Nagyon fontosnak tartom azt is kiemelni, hogy bár laboratóriumi vizsgálatot nem végeztünk, kiváló minőségű szilázst sikerült előállítani. Betakarításkor a növények optimális állapotban voltak. Igen homogén, egyenletes méretű darabokra lehetett azt aprítani. A kész szilázsnak jó illata van és az állatok szívesen fogyasztják. Döbbenetes módon, az állomány tejtermelése kb. 18%-al növekedett mióta ezt a takarmányt fogyasztják az állatok, és van olyan tehenünk is, amelyik a  korábbi napi 40 liter helyett, most napi 50 litert ad.

Összességében mi a véleménye az AGROKING-ről

Az AGROKING-et a tapasztaltak alapján bátran ajánlom minden silókukoricát termelő gazdálkodónak. Méltán rászolgált a nevére, mert valóban egy SILÓKIRÁLY!

Az AGROKING vetőmagjáról szívesen ad felvilágosítást:

Saatbau Linz Hungária Kft.

Galankó Attila
Telefon: 30/267-0647
Honlap: www.saatbau.com/hu
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: