Agrárvilág

Partnereink

Válaszút előtt állunk - Marad vagy megy a szója?

  • 2018. március 07., szerda 13:52
  • 540 View

Magyarországon új kihívások előtt állnak a szójatermesztők. A vetésterület jelentős emelkedését követően válaszút előtt állunk. Marad vagy megy a szója?

Több tucat országos szója szakmai rendezvény évente, konferenciák, fajtabemutatók. A Karintia Kft. szaktanácsadói és a stabilan teljesítő bőtermő fajtái ezekről a helyszínekről nem szoktak hiányozni. A szója jövőjéről Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője adott tájékoztatást: – A cikk írásakor fejeztük be azt a szójaszakmai előadásokkal tűzdelt országjárást, ahol a BASF, TimacAgro, Arysta és az FMC vel együtt rekord mennyiségű gazdát sikerült az ország 9 pontján megszólítanunk

2014.-ben még nem sokkal haladta meg a szója vetésterülete hazánkban a 40.000 hektárt. Néhány ezer gazdaság magas szinten termesztette a szóját. 2015-től aztán földindulás szerű, 80%-os termőterület emelkedés volt tapasztalható. 2017-re 65.800 Hektáron vetettük a szóját, ami ha a 2014-es évet tekintjük kiindulópontnak több mint 50%-os emelkedést jelent. A szója termelési önköltsége 170.000 – 210.000 ft/ha körül mozog, vagyis 2 tonna körül már jövedelmezővé válik a termesztése. Ehhez jön még az a pl. kukorica és búza esetében hiányzó termeléshez kötött támogatás, ami több mint 67.000 ft/ha körül alakult. Óriási összegről beszélünk, hiszen a termelési költség közel harmadát teszi ki ez az extra támogatás.

A következő évben a termeléshez kötött támogatás összege véleményünk szerint 70.000 ft/ha fölé fog emelkedni. Ennek oka, hogy a szója és a borsó vetésterülete minden bizonnyal – köszönhetően a zöldítési támogatás jogszabályi változásának – néhány százalékkal bár, de csökkenni fog. A termeléshez kötött támogatás összege viszont egy fix keretösszeg, mely a szemes fehérje növények vetésterületével visszaosztva, egy hektárra vetítve arányosan csökken vagy pedig növekszik.

Nagy kérdés a folytatás. Az idén januártól életbe lépő zöldítési szabályváltozás eredményeképp a zöldítés során nem használhatunk ugyanis kemikáliákat. A szóját viszont 89%-ban elszámolták a gazdák a zöldítéshez. Ezt az arányt látva nem igazán dőlhettünk hátra. A gyomosodás megelőzése létkérdése a szója termesztésének. Kellő tudás és gépesítettség megléte nélkül nem javasoljuk, hogy növényvédőszer használata nélkül vágjanak bele a gazdák a szója termesztésébe. Megoldást jelenthet ugyanakkor, ha a szója kikerül a zöldítésből helyét pedig a másodvetésű zöldítő keverékek veszik át. Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy míg a szója zöldítési területi szorzószáma (=súlyozási tényező) 0,7 addig a zöldítő keverék esetében az csupán 0,3, vagyis 1 hektár szóját 2,3 hektár zöldítő másodvetésű keverék fog tudni csak helyettesíteni. Fontos, hogy a tervezésnél ezt minden kép vegyük figyelembe! A 2018-as szója vetésterületet tekintve úgy gondolom, hogy az nem fog 60.000 ha alá csökkenni.

Az esetleges vetőmag hiány és annak mértéke véleményem szerint ismét fajta függő lesz. Az országos szaporító területet nézve, elegendő vetőmag áll rendelkezésre. A szója vetőmag előállítás ugyanakkor egy nagy körültekintést igénylő folyamat. Néhány bőtermő keresett fajtából minden bizonnyal ismét idejekorán hiány lesz. Ezt tetézheti az a szokatlanul nagy érdeklődés Olaszországból és Horvátországból, amit az ottani időjárási körülmények okozta vetőmag hiány okoz. Amennyiben konkrét elképzeléssel rendelkeznek a gazdák, érdemes mihamarabb bebiztosítani magukat annak érdekében, hogy ne a maradékból kelljen választani!   

Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója személyesen is ellátogatott a Karintia Szója Roadshowra, ahol részletesen beszámolt a program fontosabb mérföldköveiről. A szója vetésterülete néhány éven belül 100.000 ha fölé kell hogy emelkedjen, csökkentve ezzel a hazai fehérjefüggőséget. A legfőbb kihívást mégis a megtermelt kiváló minőségű GMO mentes szója itthon tartása jelenti. A terület növekedés elérésében és a termés megtartásában jelentős, milliárdos összeg fog rendelkezésre állni. A fehérjeprogram keretein belül a termesztés támogatásának részleteit minden bizonnyal heteken belül a gazdák is megismerhetik.

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése merülne fel, keressen bennünket a 94/572-054 -es telefonszámon, vagy látogasson el honlapunkra a www.karintia.hu címen!

 

Karintia Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft.

Cím: 9800 Vasvár, Dr. Tretter L. 4/A
Telefon: 94/572-050
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.karintia.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: