Agrárvilág

Partnereink

Támogatás amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszer megvásárlásához

  • 2018. február 06., kedd 12:30
  • 343 View

A Földművelésügyi Minisztérium 240 millió Ft keretösszeggel 2018-ban is biztosítja a szőlőtermelők részére a 75%-os támogatást a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez. Felhívják a termelők figyelmét, hogy a megelőzés támogatása iránti kérelmeket két körben, először 2018 márciusában lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

Maga a betegség ellen nem áll rendelkezésre növényvédőszeres eljárás, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen. A következetes hatósági fellépésnek és a felelősségteljes termelői hozzáállásnak köszönhetően a betegség ugyan nem terjedt el az országban, ugyanakkor az agrártárca fontosnak tartja a következetes termelői megelőzést.

A megelőzéshez és a betegség megjelenése esetén a felszámoláshoz is vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe. A támogatás a növényvédőszer vételárának 75%-át, hektáronként legfeljebb 12.000 Ft-ot tesz ki. A szőlőtermelők a gépi bérmunka-szolgáltató által megvásárolt és kijuttatott növényvédőszer után is igényelhetik a 75%-os támogatást.

Azon szőlőtermelők, akik a megelőzésükhöz igényelnek támogatást, azt első körben márciusban tehetik meg. Ezt és a védekezési időszakban elvégzett növényvédőszeres kezelést követően nekik egy második kérelmet is be kell majd nyújtani augusztus 15-ig. Ugyanakkor a betegség felszámolásához kapcsolódó támogatást is ez utóbbi kérelmen lehetséges majd igényelni – a növényvédőszeres kezelést követően, 2018. augusztus 15-ig – a növényvédelmi hatóság által körülhatárolt terület vonatkozásában. A támogatásigénylés ez utóbbi teendőiről a Kincstár a későbbiekben egy külön közleményt jelentet meg.

A támogatás szempontjából figyelembe vehető védekezési időszak 2018. május 1-től július 31-ig tart mind a megelőzésnél, mind pedig a felszámolásnál, tehát ebben az időszakban szükséges az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszert kijuttatni a szőlőültetvényen.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/az-amerikai-szolokaboca-elleni-novenyvedoszer-megvasarlasahoz-2018-ban-is-igenyelheto-tamogatas

Kép: http://kadarka.net/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: