Agrárvilág

Partnereink

Az idei jégeső szezonban már működni fog az országos jégkármérséklő rendszer

  • 2018. április 04., szerda 10:56
  • 347 View

Az idei jégeső szezonban már működni fog a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiépített országos jégkármérséklő rendszer, amely a talajgenerátoros módszerre épül. Az országos rendszer – amelynek üzembe helyezését május elsejére ígérik – működtetésével a NAK úgy számol, hogy minden esztendőben az éves tagdíjbevétel 10-szeresét, 50 milliárd forint termelési értéket fog megóvni, csak a mezőgazdaságban. A rendszer kiépítése 1,8 milliárd forintba kerül, amelyet a Vidékfejlesztési Program pályázati forrása fedez.

A rendszer nem csak a mezőgazdasági termelők, hanem Magyarország teljes lakossága számára kézzelfogható előnyöket hoz: megvédi például a lakóházakat, a gépkocsikat és a házi kiskertek növényeit is.

Eddig az ország területének egyharmadát védte jégelhárító rendszer, amit a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA) működtet Baranya, Somogy és Tolna megyékben. Az új, országos hálózat összesen 986 talajgenerátorból áll majd, ebből 222 darab automatikus, a többi pedig manuális, kézi működtetésű lesz.

A rendszer működését szemléltette a NAK március 28-án Dunaharasztiban. Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, a 986 talajgenerátor egy 10x10 kilométeres rácsháló metszéspontjaihoz kerültek ki. A rendszer kulcseleme az a meteorológiai radar, ami az adatokat szolgáltatja.

Az ország négy régiójában – keleten és nyugaton kettő-kettő – lesz automata, de emberi felügyelettel kiegészített diszpécserközpont, ahonnan értesítik a kezelőket és az automata berendezéseket.

Forrás: http://www.eu-info.hu/cikk.asp?db=hirek&id=37050

Kép: https://mno.hu/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: