Agrárvilág

Partnereink

Mintegy 90 millió forint uniós forrás jut a magyar szürke promóciójára

  • 2018. március 22., csütörtök 14:22
  • 312 View

A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete bruttó 300 ezer euró, mintegy 90 millió forint uniós forrást nyert el a fajta hústermékeinek harmadik országbeli promóciójához - mondta el Dr. Feldman Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a támogatásnak köszönhetően a fajta fenntartásáért felelős egyesület új értékesítési csatornát találhat a különleges értékű, hagyományos magyar élelmiszereknek. Kiemelte, a magyar szürke marha húsa különleges minőségű termék, amit 2011 óta az unió is elismer, hiszen európai oltalom alá helyezte, és ezek miatt is érdemes minél szélesebb körben megismertetni.

Dr. Feldman Zsolt közölte, a tárca génmegőrzésre szánt forrásokkal, termeléshez kötött támogatásokkal és átmeneti nemzeti támogatásokkal is segíti a magyar szürke szarvasmarha tenyésztését, ám ezek optimális esetben csak kiegészítő jellegűek, a tenyésztés gazdaságosságát a piaci sikerességnek kell meghatároznia.

A harmadik országok piaci lehetőségeinek feltárása komoly lehetőség – mondta a helyettes államtitkár, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a mezőgazdasági termékek bel- és külpiaci promócióját támogató uniós forrás más ágazatok és tenyésztő szervezetek számára is elérhető.

Baracskay Lajos, a fajta fenntartásáért felelős egyesület elnöke a tájékoztatón elmondta, a fajtát nem lehet fenntartani csupán a támogatásokból, tenyésztését és tartását gazdaságossá kell tenni. Az sem elég, ha csak a magyar piacon sikerül a termékeket elfogadtatni, nyitni kell a külpiacok felé is, amelyet most a pályázattal elnyert támogatás lehetővé is tesz – közölte.

A támogatás lehetőséget ad a magyar szürke szarvasmarha megismertetésére és a termékek bemutatására Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és Svájcban – tette hozzá.

Eddig a magyar szürke szarvasmarha húsának promóciója bel- és külföldön esetleges volt, a hús feldolgozásával foglalkozó vállalkozások végezték főleg. Az egyesület több éve rendelkezik az oltalom alatt álló földrajzi árujelzés használatának jogosultságával, a fajtát hungarikummá nyilvánították, illetve a magyar szürke marha hús a magyar értéktár része – mondta.

Forrás: https://magyaridok.hu/gazdasag/mintegy-90-millio-forint-unios-forras-jut-a-magyar-szurke-promociojara-2940478/

Kép: https://i.ytimg.com/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: