Agrárvilág

Partnereink

Jó állapotúak az őszi vetések

  • 2018. máj. 10., csütörtök 15:29
  • 290 View

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése szerint az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona és őszi káposztarepce vetésterületének 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok. Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések.

A NAK közleménye kiemeli: az őszibúza-vetéseket a téli fagy nem károsította jelentősebben. A 955 ezer hektáros vetésterület közel 90 százalékán jó vagy közepes az állomány állapota. A felázott talaj hátráltatta a tavaszi fejtrágyázást, de a jelentések szerint a táblák jelentős részén sikerült azt időben elvégezni. A csapadékos tavaszi időjárás miatt mindenhol számítani kell a gombás betegségek megjelenésre.

Az enyhe, hótakaró nélküli tél a várakozások ellenére nem okozott kipusztulást az őszi káposztarepcénél, a 270 ezer hektáros vetésterület több mint kétharmadán jó, további 25 százalékán közepes minőségű az állomány.

A fejtrágyázást a repcénél is nehezítette az időjárás. A tavaszi rovarkártevők megjelentek a táblákon, az ellenük való védekezést sok helyütt hátráltatta a felázott talaj. A 230 ezer hektáron termesztett őszi árpa jól bokrosodott, a fagy nem károsította a növényeket.

Az állományok 90 százaléka jó vagy közepes minőségű. Ugyanez mondható el a 97 ezer hektáros tritikálé és a 27 ezer hektáros rozs vetésterületről is.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/jo-allapotuak-az-oszi-vetesek-866617/

Kép: https://pbs.twimg.com

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: