Agrárvilág

Partnereink

Profi megoldást vetnek be a 400 milliárdos aszálykár ellen

Mezőgazdasági és vízügyi szakemberek részvételével az adatalapú aszály és belvízkezelésről rendeztek konferenciát Nádudvaron, a KITE Zrt. központjában.

A rendezvényen Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte: Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az aszálykár évente meghaladja a belvízkárok dupláját. Példaként említette, hogy 2015-ben mintegy 400 milliárd forint kár keletkezett a mezőgazdaságban vízhiány miatt. Ezért olyan operatív, megelőző módszert – aszály-monitoring rendszert – dolgoztak ki, amelynek köszönhetően a jövőben vizet tudnak a területre juttatni mielőtt a növény megérezné a szárazság okozta stresszhatást – mondta el a főigazgató.

Somlyódy Balázs az operatív megelőzés rendszer első lépésének az országos monitoring hálózat kiépítését nevezte. Jelenleg 22 monitoring állomás működik az országban, számukat május közepéig megduplázzák, év végére pedig már 80 állomás fog üzemelni. A végső cél 140-150 állomás kialakítása lesz. Az állomások napi gyakorisággal mérik a csapadékmennyiséget, a hőmérsékletet, a légnedvességet, a páratartalmat, a talajnedvességet, illetve a talajhőmérsékletet.

Az év elején kijelölték a vízhiányvédelmi körzeteket, amelyekre az aszályindex területi átlagai alapján lesznek elrendelhetők a vízhiány mértékének megfelelő védelmi fokozatok, illetve a fokozatokhoz rendelt vízgazdálkodási intézkedések, beavatkozások. A hálózat a talajnedvesség mérésével a talajtelítettség jellemzésére is alkalmas lesz, ami belvíz idején nyújthat értékes információt.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/profi-megoldast-vetnek-be-a-400-milliardos-aszalykar-ellen-866963/

Kép: https://www.vg.hu/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

Tovább a kategóriában: BAUER RAINSTAR - a sikertörténet »
: