Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Javítani az állattartás eredményességét és gazdaságosságát!

  • 2018. július 23., hétfő 07:26

Beszélgető társunk Dr. Senánszky Csaba, aki a végzettségeit tekintve 1996 óta állatorvos és 2002 óta élelmiszer-higiénikus szak-állatorvos. 2010 óta a HERBAMIX TRADE Kft. alapító tulajdonosa és ügyvezetője.

- Mivel foglalkozik a cégük?

A Herbamix Trade Kft. 2010 óta foglalkozik vény-mentesen, szabadon forgalmazható, olyan állatgyógyászati termékek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával, amelyek GYÓGYNÖVÉNYEK hatóanyagra standardizált illóolajait és kivonatait tartalmazzák az állatok számára élettanilag szükséges vitaminokon és mikroelemeken (pl.: mangán, szelén, cink, réz) túl.

A 2000-es évek derekán figyeltünk fel azokra a nemzetközi törekvésekre, amelyek az állatok tartása, felnevelése és hizlalása közbeni minél kevesebb antibiotikum felhasználását célozták meg. Manapság minden állategészségügyi konferencián külön előadások hangzanak el az élelmiszer-biztonsági hatóságok részéről, hogy csökkenteni kell az antibiotikum felhasználást az állattartási ágazatban.

Az utóbbi 20 évben a genetika és a takarmányozás-tudomány annyira intenzív fajtákat és hizlalási módokat adott az állattartó gazdák kezébe, melyekkel egy baj is társult: annyira felpörgetett anyagcserére képesek a modern hibrid fajták, amely már az állatok ellenálló-képességének rovására megy.

A nagyüzemi, nagy tömegben (sokszor zsúfoltan) tartott állatok egyébként is – mivel nem természetes környezetükben élnek – nagy stressznek vannak kitéve. Ehhez társul a hajtatott felnevelés, a termelési paraméterek csúcsra járatása a minél nagyobb gazdasági haszon érdekében.

Ezek a tényezők mind hajlamosítanak egyrészt az élettani paraméterek romlására, másrészt megbetegedések kialakulására. Stresszben először az immunrendszer kezd el nem megfelelően működni, másodsorban a bélbeli emésztés és tápanyag-felszívódás hatásfoka romlik, harmadrészt az anyagcsere sérül, ami így hibás molekulákat produkál (un. szabadgyökök keletkeznek). Erre a láncreakcióra már egy fakultatív-kórokozó is elég, hogy betegség alakuljon ki.

Egy ideig az volt a tendencia, hogy egyre fokozták a felnevelés/tartás során felhasznált antibiotikumok mennyiségét, és már nem csak kuratív (gyógyító) célból, hanem egyre szélesebb körben preventíve (megelőzésre) is, ráadásul egyre újabb és újabb gyógyszermolekulákat bevetve.

A veszély az, hogy nem marad lassan a humángyógyászatnak csak humánban használt gyógyszermolekulája, így ha az élelmiszerrel gyógyszermaradványokat eszünk meg, az a mi szervezetünkben megtelepedő kórokozók körében alakít ki gyógyszer-rezisztenciát, így ha majd az orvos bennünket akar kezelni, nem fog tudni hatékony gyógymódot kialakítani.

Állatorvos létemre, az én figyelmemet a gyógynövényekben rejlő lehetőségekre épp gyógyszer-fejlesztők, biokémikusok hívták fel. Egyrészt nagyon erélyes ANTIOXIDÁNSOK, ráadásul nem csak szimplán „gyök-fogók”, hanem gátolják a szabadgyökök keletkezését (pl.: Fahéj). Másrészt az állatok számára is jó ízű FŰSZEREK is lehetnek, amelyek a bélbeli emésztést támogatják a bél-perisztaltika szabályozásával, az emésztőnedvek kiválasztásának fokozásával, összességében jobb emésztést, több tápanyag felszívódást okozva (pl.: Rozmaring, Oregano). Harmadrészt kifejezett IMMUNSTIMULÁLÓK, fokozva az állatok ellenálló-képességét, különösen stresszes helyzetekben (pl.: Kasvirág). Negyedrészt széles spektrumú ANTIMIKROBÁLIS hatóanyag molekulákkal bírnak, gátolva a vírusok, a baktériumok, a gombák és a coccidiumok szaporodását (pl.: Fokhagyma).

Ezen információk birtokában a Herbamix Trade Kft. kifejlesztett egy 10 tagú gyógynövényes, vény nélkül forgalmazható, vitamin-termékcsaládot (HERBAMIX), amelyek megfelelő kombinációjával, minden gazdasági haszonállatfaj számára kialakítható egy olyan tartási/hizlalási technológia, amellyel csökkenthetjük a betegségek kialakulását, következményesen csökkenthetjük a kiesések számát, a gyógyszer-felhasználást és javíthatjuk a termelési paramétereket. Összességében az állattartás eredményességét és gazdaságosságát javítják.

2017. áprilisától – leszerződve a hivatalos közép-európai gyártóhellyel – forgalmazzuk a japán EM termékcsaládot is (Effektiv Microorganizmusok).

Ez egy, az okinavai egyetem mikrobiológusa (Teruo Higa professzor) által kifejlesztett, világszabadalmi oltalommal védett, pre- és probiotikus termékcsalád (SYMBIOTIKUMOK), amely az állatok környezetében és bélrendszerében élő hasznos mikrobák és tápanyagok speciális kombinációját tartalmazza.

Előnyük, hogy nem csak takarmányba keverve, vagy ivóvízben itatva javítják az állatok bélműködését, emésztését, testtömeg-gyarapodását, hanem az állatok tartási helyén szétpermetezve, módosítják a környezet mikroorganizmus összetételét, megelőzve a fertőzéseket, gátolva a rothasztó baktériumok bűztermelését és a kórokozók arányát. A környezetben a mikrobiológiai folyamatokat a rothasztásról az eredés irányába tolják el, miközben csökkentik a környezet pH-ját savas irányba, amelyben nem tudnak szaporodni a kórokozók és légylárvák. Ezért használhatók a trágya kezelésére az EM termékcsalád termékei.

Az EM-rendszer három fő mikroorganizmus-csoport együttműködésén alapul:

1. Lactobacillusok

2. Élesztők

3. Fototróp mikrobák

  • Csökkentik a szaghatást és a legyek számát.
  • Lebontják a hígtrágya iszapfrakcióját.
  • Csökkentik a stresszt.
  • Növelik a tétemény-képességet (a fajlagos takarmány-felhasználás és a kiesési arány csökkentésével).
  • Javítják az állati termékek minőségét (hús, tej, tojás).
  • Lehetőséget adnak a felhasználandó antibiotikumok és fertőtlenítőszerek mennyiségének csökkentésére. => KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS

Itt jegyzem meg, hogy a teljes (vagy majdnem) gyógyszermentes állattartási technológia kialakításának harmadik, nagyon hangsúlyos, elengedhetetlen pillére a megfelelő tisztítási-fertőtlenítési technológiák és készítmények szakszerű, helyes alkalmazása!

Manapság már Magyarországon is vannak olyan fertőtlenítőszer forgalmazó cégek, akik szaktanácsot is, oktatást is adnak, nem csak kereskednek. Javaslom minden állattartónak, hogy olyan céggel vegye fel a kapcsolatot, akik a helyszínre kiszállva, a tisztítást-fertőtlenítést megelőzően és utána is mikrobiológiai laborvizsgálatokat végeznek, leellenőrizve, kielemezve, hatékonyra átalakítva, betanítva a helyes vegyszerválasztást és alkalmazott technológiát.

- A termékeiket milyen felhasználási területekre ajánlják?

Minden gazdasági haszonállatfaj számára a felnevelés, a hízlalás és a szaporítás során.

HERBAMIX START oldat: a napos állatok indítására, stresszoldásra, energiapótlásra.

HERBAMIX IMMUN oldat: a maternális (szik) immunitásról az aktív immunitásra átállás támogatására, a felnevelés során kiesések csökkentésére.

HERBAMIX HEPAR oldat: a májműködés, az immunválasz, az anyagcsere és méregtelenítő folyamatok, következményesen a termelési paraméterek javítására.

HERBAMIX SELEN oldat: a hirtelen szívhalál (brojler), az izomelfajulások (pl.: PSE), a hőstressz kivédésére és a szaporodás-biológiai paraméterek javítására (termékenyülési index, tojástermelés, keltethetőség).

HERBAMIX APF oldat: a testtömeg-gyarapodás javítására, tojók ketrec-fáradtságának kivédésére.

HERBAMIX AORTAMIX oldat: pulykák aorta-repedésének megelőzésére.

HERBAMIX CINKKELT oldat: sertések véres bélszindrómájának (HBS) tüneti kezelésére, bélflóra felborulások kiegészítő kezelésére (pl.: vízi szárnyasok pocsolyából ivása).

HERBAMIX ENTERO oldat: rossz emésztés, csökkent testtömeg-gyarapodás javítására, emésztőszervi megbetegedések kiegészítő kezelésére.

HERBAMIX BRONCHO oldat: váladék felhalmozódásával járó légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére, nyálkaoldásra, köptetésre, hőstressz kiegészítő kezelésére.

HERBAMIX BASIC 50% premix: takarmányba keverhető formula. Méregtelenítő- és immunbiológiai folyamatok támogatására. Emésztőszervi- és légúti megbetegedések kiegészítő kezelésére.

EM PROBIOTIK oldat: probiotikus itatásra növekedés alatt, emésztésjavításra, immunstimulálásra, antibiotikum kezelések után és az ólak permetezésére, továbbá hígtrágya-kezelésre.

EM BOKASHI PROBIOTIK premix: probiotikus etetésre növekedés alatt, emésztésjavításra, immunstimulálásra, antibiotikum kezelések után.

EM CARBON BOKASHI premix: probiotikus etetésre és toxin-kötésre növekedés alatt, emésztésjavításra, immunstimulálásra, antibiotikum kezelések után.

- Milyen partnerkörrel rendelkeznek?

Iparszerű, nagyüzemi, nagy létszámú haszonállat tartó telepek és kisüzemek, tanyák. Sokféle állatfajban érdekeltek vagyunk: sertés, nyúl, brojler csirke, tenyész- és étkezési tojótyúk, pulyka, kacsa, liba, strucc és törzsállományaik, szarvasmarha, birka.

Pár éve már külföldről is, elsősorban a környező országokból keresnek meg nagy állattartó cégek, akik között van sertéstelep, szarvasmarha-telep, brojler hizlaló, tenyész tyúk-telep, sőt még nyúltenyésztő- és hizlaló is.

- Milyen visszajelzéseket kapnak a vevőiktől?

Kevesebb megbetegedéssel, kevesebb kieséssel, kisebb gyógyszerfelhasználással és jobb termelési paraméterekkel tudják ügyfeleink felnevelni/hizlalni/tartani az állataikat.

Van olyan sertéstelep, ahol a kocánkénti leválasztott malacok száma eggyel nőtt. Van olyan sertéstelep, ahol a választási hasmenést tudják gyógyszer nélkül kivédeni. Van olyan sertéstelep is ahol az elő-hizlaldai (battériás) és hizlaldai testtömeg-gyarapodást tudták fokozni. Van, aki kifejezetten a kedvezőbb fajlagos takarmány-felhasználás miatt használja termékeinket.

A baromfihizlalók közül (brojleresek, pulykások, libások) sokan a kevesebb kiesés miatt használják rendszerünket. Van olyan liba tömőanyag-előnevelő ügyfelünk, aki úgy foglalta össze tapasztalatait, hogy vagy nem betegszik meg az állomány, vagy ha igen, akkor is kisebb elhullási görbével, rövidebb idő alatt gyógyul fel az állomány.

Kedvenc struccos ügyfelemnél egyértelműen javítottuk a tojás-számot és a keltethetőséget, csökkentve a kelésgyengék arányát is. A pipe előnevelést azóta, szinte nulla kieséssel csinálják!

- A vásárlói észrevételeket felhasználják-e a fejlesztői munkájuk során?

Igen. Nem egyszerre jelentünk meg a 10 termékkel. Eddigi munkánk során, a felhasználói visszajelzések alapján fejlesztettük tovább meglévő termékeinket, illetve felhasználói igények alapján alakítottunk ki új termékeket. Előnyünk, hogy telep- (cég-) specifikus termékek (felhasználóval közös) kikísérletezésére, kifejlesztésére is tudunk vállalkozni. Eddig megoldatlan problémák kivédésére, megszüntetésére nyitva meg így az utat.

- És miért fontos a talajszerkezet javítása?

A hagyományos mezőgazdaság, a rovarirtók és műtrágyák, általánosságban csökkentik a hasznos mikrobák számát, ezzel pedig serkentik a patogének (káros gombák és baktériumok) szaporodását! Az ökológiai gazdálkodásban a mikroflóra általános aktivitása a legtöbb esetben magasabb, mint a hagyományos gazdálkodásban, de a valóban hasznos mikrobák nem mindig tudnak dominálni!

A „vegyi hadviseléssel” szűk diverzitásúvá (faj szegény) és sérülékennyé tett (patogének felszaporodása) szántóföld - mikrobiológiai környezetét képes ismét fajgazdaggá, stabillá és természetessé alakítani. Ez a stabil, széles diverzitású, természetes mikrobiológiai környezet a záloga a javuló termelésbiztonságnak.

Az EM PROBIOTIK egy évmilliárdok alatt kiszelektálódott, nagy alkalmazkodó képességű, természetes törzsek speciális, nagy tudományos igényességgel összeállított kombinációja, ami nem megöli a kórokozókat, hanem kiszorítja őket, illetve kedvezőtlen környezetet teremt számukra. Az EM PROBIOTIK rendszerszeres használatával kialakuló erjesztő mikrobiológiai miliőben a vegyszer-rezisztens patogének száma is fokozatosan csökken!

A talaj mikrobiológiai tulajdonságainak és tápanyag pótlásának legkézenfekvőbb módja, már az állattartó telepeken megkezdett TRÁGYAKEZELÉS!

- Melyek a trágyakezelés előnyei?

Az EM PROBIOTIK domináns törzse a Lactobacillus plantarum képes nem csak aerob, hanem anaerob körülmények között is szerves anyagot tejsavvá fermentálni. A trágya iszapfrakciója (üledéke) számára ideális táplálékforrás. A hígtrágya üledékesedése megelőzhető a termék rendszeres használatával. Elsősorban ajánlott a termék hideg ködgenerátorral való rendszeres kijuttatása (átlagosan 10 naponként, 1 dl-t 10-szeresére hígítva, 100 m2-re számolva). A termék háti permetezővel is kijuttatható (1 litert 10-szeresére hígítva, 100 m2-re). Ha már az üledéksziget kialakult, a termék töményen, közvetlenül is beleönthető a lagúnába, 1-3 dl EM PROBIOTIK / 1 m3 hígtrágya arányban. Nem mellesleg az így kezelt hígtrágya szántóföldön hasznosítható N-tartalma magasabb, mint a nem kezelt hígtrágyáé. Ennek következtében a növénytermesztés számára N-hatóanyagban gazdagabb hígtrágya adható át, így a szántóföldre kevesebb N-tartalmú műtrágya szükséges. Az e célból felhasznált EM PROBIOTIK ára ötödannyi, mint a hígtrágyában benntartott hasznos N-hatóanyag értéke.

Az EM PROBIOTIK-kal kezelt hígtrágya hatékony mikroorganizmusai tovább folytathatják hasznos tevékenységüket a szántóföldön is, így javítva a talaj mikrobiológiai, kémiai és szerkezeti paramétereit.

Az így megvalósuló talajjavítás könnyen mérhető költségcsökkentést generál (talajművelési-, növényvédelmi-, tápanyag utánpótlási-költségek), továbbá javítja a növénytermesztés termelés-biztonságát (mennyiség, minőség, stressz-tűrés).

- Mi biztosítja a termékeik hatékonyságát?

Egyrészt egyetemi szintű tudományos háttér. Rendszeresen dolgozunk együtt a gödöllői Szent István Egyetem tanáraival, kutatásaink, fejlesztéseink során.

Másrészt nagy szakmai tapasztalattal bíró gyógyszerfejlesztő, biokémikus kollégák áldozatos segítő közreműködése.

Harmadrészt a hivatalos Magyar Gyógyszerkönyvben is lajstromba vett gyógynövény-hatóanyagok használata termék-fejlesztéseink során.

Negyedrészt magas minőségű (humán egészségügyi besorolású), hatóanyagra standardizált alapanyagok vásárlása termékeink gyártása során.

- Mi jellemzi az állategészségügyi termékeiket?

1. Szabadon forgalomba hozhatók: felhasználásukhoz nem szükséges recept.

2. Nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idejük!

3. Biztonságosak: gyógynövénnyel még nem adagoltak túl beteg állatokat.

4. Több ponton bevethetők: egyrészt étvágy- és emésztésfokozásra, másrészt prevenciós programok alakíthatók ki (csökkentve a kiesések számát), harmadrészt gyógyításra is bevethetők bizonyos esetekben (csökkentve a gyógyszer-költséget, illetve gyógyszer-maradvány mentessé téve a húst).

- Köszönöm a beszélgetést, és a munkájukhoz további sok sikert kívánok!

Dr. Senánszky Csaba
Tulajdonos-ügyvezető

Elérhetőségek:

Herbamix Trade Kft.

Cím: 1144 Budapest, Gvadányi u. 13.
Telefon: 70/318-1543
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.herbamix.eu

 

Nádasi Zoltán

Agrárvilág magazin

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: