Agrárvilág

Partnereink

DCM STARTEC® indító szerves trágya kukoricához és más haszonnövényekhez

  • 2018. szeptember 19., szerda 07:02
  • 658 View

A korszerű növénytermesztés az aktív talajélettel kezdődik!

Magyarországon is egyre jobban előtérbe kerül a starter trágyák szerepe. A régebben fölösleges kiadásként kezelt starter trágyázásról mára bebizonyosodott, hogy bőségesen megtérül a ráfordítás. A közelmúltban került Magyarországon forgalomba egy új szerves starter trágya, a DCM Startec®, melyet kukorica, cukorrépa napraforgó, repce és más haszonnövények számára fejlesztett ki a belga DCM cég.

A cég tulajdonosa már a 60-as években tapasztalta, hogy a bőséges műtrágyázás ellenére a gazdag belga, holland és német földterületek kezdtek kimerülni, a növények fejlődése nem tükrözte a kijuttatott tápanyagot. Felismerte, hogy a növénytermesztést más oldalról kell megközelíteni.

Jóllehet, a táplálékot a növények a talajból veszik fel, a NPK jelenléte önmagában még nem eredményezi a tápanyag felvételét. Mind a tápanyagnak, mind a növény gyökérzetének alkalmasnak kell lennie a táplálék és a mikroelemek felvételére. Ezt a feladatot a talajban élő mikroorganizmusok végzik el: egyrészt a talajban lévő szerves és ásványi anyagokat bontják le, és alakítják át a növény által felvehetővé, másrészt a hajszálgyökerek körül lehetővé teszik a gázok és nedvesség szabad áramlását, és az oldott tápanyagok felvételét.

Erre a felismerésre alapozva a kutatást a talajbiológiára összpontosítva olyan trágyákat állított elő, melyek a talajban élő mikroorganizmusok számára megfelelő táplálékként szolgálnak, hogy a talaj ismét „életre keljen”. A DCM szerves trágyák elsősorban a talajéletet javítják, mely hozza magával a növény jobb tápanyag hasznosítását, erőteljesebb fejlődését.

A DCM szerves trágyákat a mezőgazdaságban, faiskolákban, dísznövénykertészetekben, golf- és sportpályákon használják, de kínál kis kiszerelésű trágyákat a balkon és cserepes virágok tápanyag ellátására is.

A mezőgazdaságban, pl. a kukorica termesztésben jól hasznosítható termék a DCM Startec®. A kukorica tavaszi vetésekor a talaj még gyakran hideg. Ilyen körülmények között – mivel a kukorica eredetileg szubtrópusi növény – nem képes a talajból a foszfort felvenni. A DCM Startec® indító trágya nagy mennyiségben tartalmaz jól felvehető foszfort. A kukorica jó eséllyel indul fejlődésnek, mivel biztosított a kiváló kezdeti növekedés és erőteljes gyökérképződés.

A foszforon kívül nitrogén is szükséges a növekedéshez. A DCM Startec® ammónium nitrogént és növényi eredetű, nitrogénben gazdag szerves alapanyagokat tartalmaz. A szegény talajok esetén különösen fontos, hogy a talajba ammonium-nitrogén kerüljön a nitrátnitrogén helyett, melynél nagy a kimosódás veszélye. A növényi eredetű tápanyagok hosszabb hatástartamúak. Tartalmaz továbbá cinket, aminek egy része gyors hatású, másik része kelát formájában van jelen. Ez biztosítja, hogy a 0-8 levél megjelenéséig, azaz hosszú időn keresztül a növény hasznosíthassa a cinket a levélsárgulás megelőzése érdekében annak veszélye nélkül, hogy a cink lekötődjön, és a növény számára elérhetetlenné váljon. Tartalmaz szerves káliumot, ként, vasat és mangánt az optimális fejlődés érdekében. A DCM Startec® - kel a kukorica növény ellenállóbbá válik a stresszhatásokkal szemben, mint pl. szárazság, hiánybetegségek stb.

A DCM Startec® pormentes apró szemcsékből álló granulátumból, a szabadalmaztatott Minigran® szemcsékből áll. Így a talajba vagy az ültető közegbe került minden egyes Minigran® szemcse ugyanazt a tápanyagot tartalmazza, és az apró méretnek köszönhetően tökéletes eloszlást biztosít.

Természetesen más kultúrák esetében is javasoljuk a DCM Startec® - et. Repce, napraforgó, cukorrépa és más haszonnövények esetében is számíthatunk magasabb hozamra.

Szaktanácsadóink készséggel állnak a magyar gazdák rendelkezésére.

Gramen Kft.

Elérhetőségek:

Cím: 1106 Budapest, Heves utca 53/B
Telefon: 30/954/1884
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.gramen.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: