Agrárvilág

Partnereink

Interjú Kalydi Tamás biogazdálkodóval

Mintegy 40 éve foglalkozom kertészeti kultúrák termesztésével, természetesen ebből a legnagyobb helyet mindig az almatermesztés foglalta és foglalja el ma is. Magánemberként 10 éve foglalkozom ökológiai termesztéssel és 6 éve pedig az ökológiai termesztést folytató  termelők egy kisebb csoportjának (300 ha.) szaktanácsadásával, ahol itt is elsősorban a fő növény az alma. De kisebb területen sárgabarack, meggy, cseresznye, körte, szilva, szamóca, ribizli valamint spárga stb. termelnek a partnereim különböző termőhelyi adottságokkal, de megfelelő sikerrel.

Már ezelőtt 30 évvel elsők között voltam még- termelőszövetkezeti főkertészként,- amikor nagynevű külföldi növény védőszer gyártó cégek, országosan meghirdetett úgynevezett, környezet kímélő termesztéstechnológiai versenyeit 1987-ben és 1988-ban megnyertem. Így a „bio” termesztés felé való folyamatos elköteleződésem nem véletlen, hanem egy természetes folyamat.

Mennyire nehéz bioban termelni?

Természetesen amit nem tudunk az mindig nehéz, és ha profi módon szeretnénk működtetni akkor gyakori elméleti és gyakorlati konzultációt igényel. Közhely, de valóban nem az a bio amit évente 3-4 szer éjszaka megpermetezünk. Nem gondolom azt, hogy nehezebb mint a hagyományos növényvédelem. Sőt! Hiszen mindkettőnél alapvető feladat az előrejelzésre alapozott rendszerszerű növényvédelem és a pontos technológiai fegyelem betartása, beleértve a technikai feltételeket is. Miért is mondom ezt? A biotermesztésben használható és engedélyezett növényvédőszerek és növénykondicionáló anyagok adottak. Tény, hogy nincsenek korlátlan lehetőségeink  de ennek ellenére az engedélyezett gomba és rovarölő szerekkel tökéletes, fertőzésmentes gyümölcs állítható elő mind a konvencionális mind a rezisztens almafajtáknál, természetesen a preventív, előre jelzésre alapozott pontos technológiai fegyelemmel. Az általam irányított, biotermesztésben  résztvevő  (300 ha) szinte Magyarországon ismert termesztésben lévő minden almafajtát érint, beleértve a hagyományos világfajtákat és rezisztens fajtákat. A növényvédelem rendszerszerű, ami azt jelenti, hogy a térálláshoz és az alanyhoz igazított metszési technika (elsősorban szabadorsó) alkalmazása valamint almafa korona formájához szabott  ha-kénti vízmennyiség  és  növény védőszerek és növénykondicionálók szakszerű kijuttatása, kombinálhatóságukat figyelembe véve. A szempontok alapján az éves permetezési fordulók száma 22-24 közé tehető, hiszen a lent szereplő készítmények jó részének az optimális hatékonysága, önmagában kijuttatásában rejlik.  Ebben az évben a bioalmában összesen, mintegy 12 készítménnyel dolgoztunk. Két gombaölő szerrel, (réztartalmú és kéntartalmú), 5 féle növénykondicionálóval és adjuvánsal, (Huminisz, Bistep, Plantonic, B Prev B2 és Wetcit) és Rovarölőszeres kezelésekben főleg a (Leaser, Neem Azal, Dipel DF, Madex.) Egyet bizonyosan minden bio termelőnek tudnia kell!  A 2019-es év növényvédelme  2018 szeptemberében kezdődik.

A bio termesztésben résztvevő almafajták nagy része varasodás rezisztens, ami miatt jóval könnyebb a helyzetünk  mint a varasodásra érzékeny, konvencionális fajtáknál való védekezésnél. Azonban a gyakorlat az bizonyítja, hogy az engedélyezett 6 kg/réz hatóanyag/ ha kijuttatása fontos, egyrészt jó élettani hatása miatt, valamint megakadályozza egyéb gombás megbetegedések kialakulását. (kéregrákok, moniliák, korompenész. stb.) Tévedés, hogy a biopiac az esztétikailag nem szép, fúrt és szúrt gyümölcsöt kedveli. A bio étkezési alma minőségi elvárásai, az európai és a magyar piacon is a magyar szabványnak megfelelő almát vár el és fizeti meg.

Hogyan is áll a magyar almatermesztés?

Ha jól emlékszem 27-28 000 ha alma termőfelületéből mintegy 75%-a ipari alma, a 10 %-a nem működő ültetvény, és csak a támogatás miatt vegetál.  A maradék 15% étkezési alma mely eladási gondokkal küzd vagy legalábbis nyomott áron tudja értékesíteni. Szomorú, hogy az ipari almától függ a magasabb termelési költségű étkezési alma felvásárlási ára, úgy is fogalmazhatnék, hogy egyszerűen tönkre teszi azt.  Az ipari alma termésmennyiségének hektikussága, lásd 2017–ben 450 000 t, 2018-ban 750 000 t. abszurd és az egész almatermesztésünket megbélyegzi. Nem tervezhető az árbevétel és biztos pénzügyi megtérülés.

Ezért gondolom, hogy a bio almatermesztés lehet az egyik módja a kiútkeresésnek. 

A bio-alma  felvásárlása szinte pár személyhez kötött, akik maguk is bio-alma termelők, és missziójuk követendő lehetne.       

A piacok, amelyek felveszik a bio-almát jelenleg az olasz, az osztrák és a német biofeldolgozók. Ők keresik a kézzel szedett étkezési minőséget, a léalmát, a szedett ipari minőséget, és ezeket jelenleg magántulajdonú cégek exportálják.

A bio-alma termésátlaga alig marad el a hagyományos művelésben részesülő ültetvényektől. A magas szintű technológiai fegyelemmel ebben az évben várhatóan mintegy 70-80 t/ha. termésátlaggal számolunk  Az alternanciával (rendszertelen terméshozás) nem számolunk, mert a fák optimális tápanyagellátását, kondicionálását és terhelését kiemelten kezeljük.

A biotermesztés jövőjéről

Cél a növényvédőszer mentes világ. A növényvédő szerek hatóanyagait hihetetlen módon szelektálják, kivonják. Ha akarjuk, ha nem ökotermesztés felé tolja az alkalmazható technológiát. Az elköteleződés a biotermesztés felé a legfontosabb szempont és az ültetvény átállásához vagy új telepítés létesítéséhez minden adott. Adottak a rezisztens „étkezési” almafajták pl.: (Naturalma fajták; Luna, Sirius Orion Rozela, Red Topáz), adott a szaktanácsadás, (kertészeti, növényvédelmi, kondicionálás és tápanyag ellátás) és a felvásárlás.

A bio-alma termesztése természetesen nem olcsó és egyszerű feladat.

Örvendetes, hogy az utóbbi években megsokszorozódott az alma ökológiai termesztésbe vont területek nagysága. Feltételezem, hogy a termesztői szemléletváltozás célja az emberközpontú, környezettudatos gyümölcstermesztés. A következetesen alkalmazott bioművelésű módszer és nem utolsósorban a biotermesztés sikerességébe vetett bizalom inspirálja és nem a támogatás.

Termelő:
Kalydi Tamás
Naturalma Zrt. szaktanácsadó, termelő

Tel: 30/816-4219
E-mail cím:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: