Agrárvilág

Partnereink

Norvég vendégprofesszor a MÉK-en

  • 2018. október 03., szerda 13:58
  • 311 View

A Debreceni Egyetem agrárkarán tartott beszámolót az AfricaBioServices vezetője Eivin Røskaft.

Tanzániában, a Serengeti Nemzeti Parkban végzi kutatását 12 intézmény bevonásával az AfricaBioServices természetvédelmi projekt. Az európai-afrikai tudományos hálózat vizsgálatai érintik a klímaváltozást, a fekete kontinens túlnépesedését, az ebből adódó természeti erőforrások kizsákmányolását, és a különböző ember-állat konfliktusok menedzselését. Eredményeikről a programot vezető Eivin Røskaft, a Norwegian University of Science and Technology (Trondheim, Norvégia) biológusprofesszora tartott plenáris előadást a Tormay Béla-, illetve a Kerpely Kálmán Szakkollégium tagjainak.

- Afrika népessége évente 2-3 százalékkal nő, ami a legmagasabb érték a világon, és az emberek többsége rendkívül szegény körülmények között él, sokan 1 USD/nap alatti összegből. Ez rendkívül nagy nyomást jelent a természetes élőhelyekre, a biodiverzitásra. További probléma a politikai vezetés, ami a legtöbb esetben egyéni érdekeket tart szem előtt a közösséggel szemben. A turizmus jelentős bevételi forrást jelent ugyan bizonyos afrikai országoknak, azok igazságos eloszlása azonban a legtöbb esetben nem valósul meg – ismertette Eivin Røskaft.

A neves norvég biológus a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánjával, Dr. Komlósi Istvánnal tárgyalt az őshonos háziállatok génmegőrzésének fontosságáról. A debreceni hallgatóknak pedig mobilitási lehetőséget kínált fel a professzor.

- Természetvédelmi kutatásokban vehetnek részt magyar hallgatók Norvégiában. Az egyik helyszín Røros egykori bányaváros, amely kultúrtörténeti értékei mellett arról is nevezetes, hogy ott mérték az ország hidegrekordját (-50.4 C°), illetve a település közeléből ered Norvégia legnagyobb folyója, a Glomma. A jelentkezőknek csaknem 200 madárodúból álló telepet kellene tavasszal rendszeresen ellenőrizni és madárgyűrűzési munkákat végezni három hónapon keresztül. Természetesen ezek mellett lehetőség van túrázni, mélyebb ismereteket szerezni a norvég flóráról, faunáról – foglalta össze Dr. Kövér László, a DE MÉK adjunktusa.

A szakember magyarországi tartózkodása alatt a Debreceni Egyetemre (DE) és a Hortobágyra tett látogatást.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: