Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Kiemelkedő évjáratú lehet az idei szőlő

  • 2018. október 10., szerda 06:21

Idén minden eddiginél korábban kezdődött, az ország nagy részén lassan véget is ér a szüret. A termelők kiváló minőségű alapanyagot adtak át, a borászok pedig bizakodók.

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta: vannak eltérések az egyes borvidékek között. A klímaváltozás idei hatásai miatt is több szempontból különleges lesz a 2018-as évjárat.

– Van, ahol már a szőlő több mint 95 százalékát betakarították, a pincészetek a feldolgozással is végeztek, sőt az újborok közül néhány tétel a fogyasztók asztalára került. Ugyanakkor elsősorban a kék szőlőfajták termesztői körzetében még javában tart a szüret, ahogy a tokaji borvidéken sem végeztek a munkálatokkal. Utóbbi esetében elsősorban a száraz és az alapborok elkészítésére szánt szőlőket szedték le, a késői szüretelésű és a szamorodni bornak szánt szőlő is a tőkéken van még, a termelők többsége várja az aszúsodást.

A szakember szerint az idei minőségi szempontból kiemelkedő évjárat lehet, ezt támasztják alá az első jelentések is. Mennyiségi szempontból pedig a tavalyinál magasabb termés valószínűsíthető az előzetes adatok alapján. A szezon különlegessége ugyanakkor nemcsak a szőlőtermelői, hanem a borászati oldalon is megmutatkozott. A meleg hatására összetorlódtak a fajták, a pincészetekbe ezért rövid időn belül nagy mennyiségű szőlő érkezett be, amit mielőbb fel kellett dolgozni.

 – Szerencsére az elmúlt időszak vidékfejlesztési támogatásainak köszönhetően a borászatok megfelelő technológiai háttérrel rendelkeznek, így döntő többségük kiválóan helytállt, és a hirtelen bezúduló nagy mennyiségű tételt is alapvetően gond nélkül fel tudták dolgozni – emelte ki Dr. Brazsil Dávid.

– De voltak olyan pincészetek is, ahol két-három napra le kellett állniuk a felvásárlással, hogy a szükséges fejtéseket elvégezhessék annak érdekében, hogy a szerződött partnerek szőlőjét gond nélkül át tudják venni.

Az árakkal kapcsolatban elmondta: tapasztalataik szerint egyre nagyobb jelentősége van a termelők és a borászok közötti szerződéses kapcsolatnak.

– A szőlősgazdák és a borászatok közé hidat kell építeni, ezt a HNT már korábban megfogalmazta. A termelőknek, de a borászatoknak is nagyon fontos, hogy élő szerződéssel álljanak neki az évnek – jegyezte meg. Azok a termelők, akik jó kondíciójú ültetvénnyel rendelkeznek és szerződéses viszonyban állnak valamelyik pincészettel, az egy hektárra vetített jövedelem szempontjából az előző évhez hasonló vagy azt meghaladó eredményekkel zárhatják az évet. A borászatok ugyanis, a nagyobb hozam ellenére, akár erőn felül is átvették a szőlőt a szerződéses partnereiktől.

A HNT szakmai álláspontja szerint – amelyet az ágazati stratégiában megfogalmaztak – a cél az átgondolt telepítéspolitika, amelynek legfontosabb eleme a piac. A termelőknek már a telepítés előtt konzultálniuk kell a borászatokkal, hogy milyen típusú, fajtájú és minőségű szőlőre van szükség. Vagyis olyan fajtákat kell termelni, amelyekre a piacon is kereslet van.

Forrás: http://www.nak.hu/agazati-hirek/mezogazdasag/146-novenytermesztes/97821-kiemelkedo-evjaratu-lehet-az-idei-szolo

Kép: https://www.dubicz.hu/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: