Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Kiemelt támogatások a borágazat további fejlesztése érdekében

  • 2018. október 10., szerda 06:23

Az ágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a Kormány stratégiai fontosságúnak tartja, ugyanis magas minőségi bor csak magas minőségű szőlőből készíthető – mondta a nemesnádudvari Újbor ünnepén Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Az első nemesnádudvari Újbor ünnep 1987-ben, a Neibsheimből érkező vendégek fogadására jött létre, Szent Mihály napjához kötődően. Az ünnep népszerűsége fokozatosan nőtt, napjainkra a település egyik legnagyobb eseményévé vált.

Zsigó Róbert az eseményen tartott köszöntőjében elmondta, hogy ünnepeljük a tisztességgel elvégzett munkát és azokat, akik az egész évben azért dolgoztak, hogy legyen mit szüretelni és legyen mit a poharunkba tölteni most és a jövő esztendőben is. Kiemelte: a szőlőtermesztés és a borkultúra ápolásával a település a Hajós-Bajai Borvidék egyik meghatározó pincefaluja lett, több mint 700 pince és présház kialakulásával.

A tárca államtitkára leszögezte, hogy az Agrárminisztérium a szőlőültetvények korszerűsítését továbbra is fontosnak tartja, ezért 2020-ig 45 millió eurós keretre lehet ezen a jogcímen pályázni 2018 februárjától.

Az eddig beérkezett 1189 darab kérelemből 1019 egyéni tervet hagytak jóvá, melyek alapján 2192 hektár szőlőültetvény megújítása kezdődhet meg, 23,9 millió euró támogatás igénybevételével. Zsigó Róbert kitért arra is, hogy lehetőség van új szőlőültetvények telepítésére is, amelynek támogatási keretét a vidékfejlesztési források jelentik. Az új ültetvények létesítésére 4 milliárd forintot különített el a tárca a vidékfejlesztési forrásokon belül.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/elelmiszerlanc-felugyeletert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kiemelt-tamogatasok-a-boragazat-tovabbi-fejlesztese-erdekeben

Kép: https://static1.squarespace.com/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: