Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Több lesz idén a kukorica

  • 2018. október 10., szerda 06:29

A kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál valamivel több kukorica teremhet az idén. Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a hektáronkénti termésátlagok kedvezőek, meghaladják az elmúlt öt év átlagát.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be. Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt.Az időjárás és a csapadékmennyiség miatt az idén is 7 millió tonna alatti terméssel számolnak, tavaly 6,62 millió tonna termett – mondta.

Az államtitkár azt is mondta, hogy a napraforgó mintegy háromnegyedét már betakarították a 604 ezer hektárt kitevő területről, a termésátlag az idén, a tavalyihoz hasonlóan, hektáronként 3 tonnát tesz ki. Becslések szerint napraforgóból 1,8 millió tonnát takaríthatnak be a gazdák.

Dr. Feldman Zsolt közölte, a szója 60 ezer hektáros vetésterületének 20 százalékáról takarították be a termést. A hozam 2,5 tonna körül alakul hektáronként.

A burgonyát a terület 74 százalékáról szedték fel, a termésátlag 24,6 tonna körül alakul hektáronként.

A cukorrépa betakarítása is megkezdődött: a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület két százalékáról 19 ezer tonnát takarítottak be.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta, a kukorica és a napraforgó terméseredmények az ország egészét nézve a csapadékmennyiség miatt rendkívül eltérőek, gazdaságokon belül is. Beszélt arról is, hogy időben megkezdődhetett a vetés. Az őszi káposztarepcével a jövő évi terület 90 százalékát már bevetették, az őszi árpa vetése 3-5 százaléknál tart, és megkezdődött az őszi hibrid búza vetése is. Az őszi búza vetésterülete tavaly 950 ezer hektár volt, idén a gazdák 968 ezer hektáron terveznek vetni.

A GOSZ elnöke kiemelte, hogy idén tavasszal a gabonaárak megváltoztak, az előző három évben a tonnánkénti 40 ezer forint körüli árak voltak jellemzők, az aratási szezon 3-4 ezer forinttal magasabban indult. Jelenleg a búza ára tonnánként 55 ezer forintnál kezdődik, a minőségi vagy javító búza 58-60 ezer forinton érhető el a piacon. A kukorica tonnánkénti ára 46 ezer forinttól indul.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/tobb-lesz-iden-a-kukorica-1112662/

Kép: https://dsl5f3u3dyxci.cloudfront.net

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: