Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Támogatás a sertéspestis miatt nehéz gazdasági helyzetbe kerülő mangalica tenyésztők részére

2018. október 5-én hatályba lépett az afrikai sertéspestis miatt a mangalicasertés-ágazatot sújtó gazdasági veszteségek részleges ellentételezéséhez nyújtott jövedelempótló támogatásról szóló rendelet, amely alapján a mangalicát tenyésztők legfeljebb 70 000 forint/állategyed mértékű támogatásban részesülhetnek. A támogatási kérelmeket 2018. október 10. és 25-e között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

A rendkívül magas genetikai értéket képviselő, őshonos mangalica termékek iránti kereslet ideiglenes visszaesése és az afrikai sertéspestis betegség elterjedésének megakadályozása érdekében tett kötelező védekező intézkedések gazdasági terhet róttak a mangalicatartókra.

A fenti gazdasági veszteségek ellentételezésére az AM egy egyszeri jövedelempótló támogatást dolgozott ki, amely alapján a tenyésztő egyesület által igazoltan mangalicát tenyésztő állattartók legfeljebb 70 000 forint/állategyed mértékű támogatásban részesülhetnek.

A támogatás igénybevételéhez az állattartók  a rendelet 1. melléklete szerinti adattartalmú támogatási kérelmet kell benyújtaniuk a Kincstárhoz 2018. október 10. és 25-e között. Továbbá a kérelemhez csatolni kell a tenyésztőegyesület igazolását arról, hogy a tenyésztő a tenyésztési programban meghatározott követelményeknek megfelelően végzi a tenyésztést.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a támogatás a 1408/2013/EU bizottsági rendelet szerinti mezőgazdasági csekély összegű támogatásnak minősül, amelynek mértéke egy és ugyanazon vállalkozásonként 15 000 euró/3év. Így az egyes támogatásra jogosult termelők jogos támogatásának összegét az adott mezőgazdasági termelő részére rendelkezésre álló egyéni, szabad mezőgazdasági csekély összegű kerete is befolyásolhatja.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/mezogazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tamogatas-a-sertespestis-miatt-nehez-gazdasagi-helyzetbe-kerulo-mangalica-tenyesztok-reszere

Kép: https://www.pecsma.hu/

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: