Agrárvilág

Partnereink

Amikor a változatosság nem gyönyörködtet - egy alábecsült költségtényező a sertéstartásban

  • 2018. október 24., szerda 09:49
  • 230 View

A változékonyság rontja a gazdasági teljesítményt!

A sertéstartók hétköznapjaikat az egyre magasabb nyersanyagárak és az általánosságban alacsony felvásárlási árak szorításában töltve egyre inkább arra kényszerülnek, hogy erőforrásaikat a lehető leghatékonyabb módon használják fel. Emiatt a "precíziós mezőgazdaság" elve kerül előtérbe, miszerint a sikeres gazdasági termelés kulcsa a sertéstartásban a szükségtelen változékonyság elkerülése és a minél egységesebb folyamatok követése.

A betegség jelenti a legnagyobb veszélyt a kiszámítható termelésre, hiszen általában növeli a termelési költséget, csökkentve a telep jövedelmezőségét. A sertésbetegségek eltérő mértékben hatnak az egyes állatokra, a növekedési erély és a hizlalási időszak is nagyon különböző lehet, ill. a vágóhídi súlyban és a húsminőségben is nagy változékonyság mutatkozhat. Például nem ritka, hogy vágáskor a legnagyobb és a legkisebb állat között 45 kg súlykülönbség van. Az ideális súlytól és húsminőségtől elmaradó állatok miatt az eladott állatokból származó bevétel elmarad a lehetőségek mögött. Emellett a takarmányozás hatékonysága is romlik, ha a hizlalási idő nagyon elnyúlik. A vakcinázást is magába foglaló hatékony betegségmegelőzés fontos a változékonyság csökkentése szempontjából.

Számít a helyes vakcinázási gyakorlat

A vakcinázásnak nemcsak a betegségek kontrolljában és megelőzésében van meghatározó szerepe, de hozzájárulhat az egységesebb termelés kialakításához. Azonban a vakcinák megbízhatósága ebből a szempontból eltérő lehet. Magyarországon végeztek nemrégiben egy vizsgálatot egy 2800 kocás tenyésztő-hizlaló telepen, amelynek során 4, kereskedelmi forgalomban kapható PCV2 vakcina hatását vizsgálták különböző termelési paraméterekre. A battériára vonatkozó teljesítményt turnusonként rögzítették és hasonlították össze a különböző vakcinázási csoportokat. A vizsgálat eredménye szerint az Ingelvac CircoFLEX® vakcinával oltott sertéseknél nem csak az átlagos mortalitás volt legalacsonyabb, hanem itt tapasztalták a legkisebb turnusok közötti varianciát is.

Számtalan tanulmány igazolta már az Ingelvac CircoFLEX vakcinával történő immunizálás pozitív gazdasági hatását az egyöntetű termelésen keresztül. Az egyik vizsgálatban az Ingelvac CircoFLEX vakcinával oltott állatok vágáskori súlya 16,7%-kal kisebb szórást mutatott, összehasonlítva egy másik vakcinával oltott állatok eredményéhez. E a kisebb változékonyság ebben a vizsgálatban 1,85 Euróval magasabb megtérülést jelentett állatonként. Egy másik vizsgálatban a FLEXcombo-val vakcinázott malacok nagyobb homogenitása 0,70 Euróval magasabb megtérülést eredményezett állatonként, viszonyítva egy kereskedelmi forgalomban kapható használatra kész (RTU) termékkel oltott állatok eredményéhez. Amikor vakcinák hatékonyságát vizsgáljuk, fontos, hogy ne csak az állomány átlagos teljesítményét nézzük, de a különböző vakcinázások hatását a - a csoporton belüli egyedek, ill. a turnusok közötti - változékonyságra. Ez lehet az alapja annak, hogy a termelés kiszámíthatóbb legyen!

Elérhetőségek:

Boehringer Ingelheim

 

Cím: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Millennium Torony I.
Telefonszám: 1/299-8900
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.boehringer-ingelheim.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: