Agrárvilág

Partnereink

A jelszó: több lábon állás!

  • 2018. október 25., csütörtök 13:31
  • 257 View

Nem új és forradalmi dolgok „feltalálásáról” beszélünk, hanem olyan egyszerű gyakorlati alkalmazásokról, hogy mit kezdjünk a marhatartás trágyájával, egy vidéki étterem honnan vegye az alapanyagait, vagy a leszedett gyümölccsel mi történjen. Ami egyszerűen elérhető és megtermelhető a gazdaság keretei között azt itt kell előállítani és a közelben kell értékesíteni is. Amit ehhez az ezeréves modellhez korunk hozzá tud tenni az a környezetre való fokozottabb odafigyelés illetve a technológiai korszerűség vívmányai.

Rétimajorban a jó természeti adottságok és a menedzsment innovatív fejlesztései elősegítették egy ún. multifunkcionális halgazdálkodás bevezetését, ugyanakkor nagymértékben behatárolják a gazdálkodásban alkalmazható módszereket. A több mint 20 éve alakult vállalkozás a halászatból származó nyereségét új formában felhasználva egy olyan központot hozott létre Rétimajorban, amely a kikapcsolódást összehangolja az ismeretszerzéssel és a természettel harmóniában való együttéléssel.

Első a Halászat!

Piaci méretű haltermelés

Elsődleges és fő bevételi forrásunk a halászat. Az 1200 hektár gazdálkodási területből 1000 a saját tulajdon, kb. 200 pedig bérelt terület. Az éves termelés meghaladja az 1500 tonnát. A cég sikere egyrészt a halgazdálkodáshoz rendelkezésre álló megfelelő természeti és tárgyi adottságokból, másrészt a személyi feltételekből adódik.

Ivadéknevelés

A különböző fajtájú és korosztályú halak döntő többsége élő hal formájában kerül értékesítésre. Keltetőházainkban a szakembereink saját célra és eladásra is állítanak elő nagy mennyiségben ivadékokat.

Technológia fejlesztés, kutatás innováció

A halászat területén az újonnan bevezetésre kerülő termelési struktúra lényege: a magas biológiai értékű pontyállomány szaporítása, elterjesztése, ragadozó-ivadék előállítás, valamint kutatási tevékenység. A cég a hagyományos szakmához, a halászathoz igyekszik modern technológiákat társítani, előnyben részesítve a környezetkímélő megoldásokat (pl. hévízkút üzembe helyezése, recirkuláció, biohal termelés). Együttműködésben Halászati szakemberképzésben résztvevő magyarországi egyetemekkel jelenleg egy oktatási-kutatási központ létrehozásán dolgozunk Rétimajorban.

A halfogyasztás ösztönzése

Az Aranyponty Halászati Zrt. évek óta elkötelezett minden olyan ágazati marketing tevékenység mellett, amely elősegítheti a hazai édesvízi halfogyasztás népszerűsítését és növelését. A kor követelményeinek megfelelően több Facebook és weboldalt üzemeltetünk. Részt vállalunk az OMÉK és az Állattenyésztési napok rendezésében, a halászat és a halászat termékeinek bemutatásában. Vásárokon és városi rendezvényeken mutatjuk be az utazó óriásakvárium segítségével a magyarországi halfajokat. A rendezvényeken kóstoltatunk és bepillantást engedünk a halászat ősi mesterségébe is, fontos számunkra, hogy bemutathassuk miként teremt értékeket a haltermelés.

Állattenyésztés, növénytermesztés – élelmiszer előállítás

Nem csupán halat termelünk, területeink egy részét egyéb módokon is hasznosítjuk. A farmunkon megtermelt növények díszítik a gazdaságot, a zöldségek és a tenyésztett állatok húsa pedig remek alapanyagok az étteremben. Van csokoládé üzemünk is, ahol a kertészetben megtermelt gyümölcsöket használjuk fel prémium minőségű bonbonjaink töltelékeként.

Marhatartás

Cecei telephelyünk mintegy 200 szarvasmarha és bivaly otthona is. Ezek az állatok a tavak környéki szárazulatok önkéntes karbantartói. Lelegelve a növényzetet rendben tartják a tisztásokat, szigeteket, trágyájuk hasznosításáról pedig a farm kertészete gondoskodik, hiszen a legjobb minőségű kertészeti alapanyag nem veszhet kárba! A kiváló minőségű húsukból készült ételek pedig a csárda étlapján köszönnek ránk.

Kertészet

Kertészeti részlegünket a cecei telephelyünkön alakítottuk ki 2010-től egyre nagyobb területeket bevonva a termelésbe. A kertészet célja először mindössze a Rétimajorba szánt virágpalánták előállítása volt, hiszen egy nagyméretű látogatott majorság nem lehet meg szép virágok nélkül. Itt „készültek” a muskátli, büdöske és egyéb virágpalánták, ágyásba való növények. Az utóbbi években hangsúlyossá vált a zöldségtermelés is, amely alapanyagokat biztosít a halászcsárdának, ezzel biztosítva azt, hogy szakácsaink mindig friss, ellenőrzött gazdálkodásból származó nyersanyagokból készítsenek ízletes fogásokat.

Szőlőtermelés, borászat

A Simontornyán termő szőlőnk pincéinkben hordókban érlelődik, majd palackokban vár arra, hogy vendégeink elfogyasszák. A kiváló minőségű biobor különleges élményt nyújt fogyasztójának, a Halászmester borok vendégeink kedvencei.

Csokoládéüzem

Kézműves csokoládéink belga alapanyagból, cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek. A töltelékek saját kreációk, melyek édesítése mézzel, tartósítása minimális szesszel történnek. A töltelékekhez felhasznált gyümölcsök egy része (málna, szilva, barack, meggy, dió, mogyoró) saját termesztésből származnak. Csokoládé termékeink gluténmentesek, nem tartalmaznak adalékanyagokat, mesterséges tartósítószereket és színezőket.

Saját termékek

A megtermelt alapanyagokból magas minőségű termékeket is előállítunk. Bivalyszalámink Szomor Dezső műhelyéből kerül ki, amelyet vákuum csomagolva kínálunk vásárlóinknak. Kiváló minőségű fűszerpaprikánk pedig 1 kg-os kiszerelésben vásárolható meg.

Turisztika

A családi vállalkozás központja Rétimajorban, a Rétszilasi-Halastavak Természetvédelmi Területen található. Területe megközelítően 1000 hektár, ebből a tényleges tófelület mintegy 750 hektár. A tórendszer 1996 óta természetvédelmi terület és 1997-től a Ramsari Egyezmény nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyeinek jegyzékében is szerepel.  Rétimajorban évente több mint 17 000 vendég fordul meg.

Szálláshelyek, vendégfogadás

Vendégeink különböző igényeknek megfelelő szállások közül választhatnak. Az Ökoturisztikai Fogadóközpontban kialakított Rétimajor panziónk 2 ágyas, saját fürdőszobás szobákkal várja vendégeit. A Nyalóka szigeti Gyermek- és ifjúsági turisztikai központban 2-4 ágyas, modern, fiatalosan kialakított, saját fürdőszobás szobákban tudunk elszállásolni 30 főt. Vendégházaink és Horgászapartmanunk az Örspusztai horgászcentrum közelében találhatók. Legszebb és a legmagasabb igényeket is kielégítő, különleges hangulatú szálláshelyünk a Tavas-panzió. Komplexumunk egyszerre 100 főt tud elszállásolni.

Horgászturizmus

A termelő terület 3 taván és a Nádor csatornán engedélyezett a horgászat, ide épült az Örspusztai horgászcentrum, amely a horgászok körében kedvelt célpont lett az utóbbi években. Haltermelő vállalkozásként a tavakban kifogható halak számára és méretére és minőségére sosincs panasz, horgász vendégeink elégedetten távozhatnak. A három tó és csatorna más-más élményt kínál, így változatos horgászkalandokat kínálunk a hozzánk látogatóknak.

Halászati Múzeum

Ősrégi eszközök, egykoron rendszeresen használt hálók, tapogatók, haltartók tematikusan kiállítva, egységekbe rendezve várják a múzeum látogatóit. A múzeum berendezői a régmúlt eszközeit és tárgyait szedték csokorba romos halászkunyhókból, poros padlásokról az enyészet elől megmentve, hogy a látogató elé tárják. Letűnt korokat idéz és egy ősi mesterséget mutat be múzeumunk, amely az ország egyetlen ilyen jellegű gyűjteménye.

Gyermektáborok

Gyermek- és ifjúsági turisztikai központunk a Nyalóka-szigeten évről évre számos osztálykirándulásnak, gyermektábornak ad helyet. A központ kiváló helyszín a különféle tematikus táborok számára.

Rendezvényhelyszínek

Rétimajor népszerű esküvői és családi ünnepi helyszín a környék lakóinak körében, akár 100-150 fős rendezvények lebonyolítására is képesek vagyunk, de alkalmas fesztiválok, búcsúk helyszíneként is, akár 1000-1500 embert befogadva. Ökoturisztikai Fogadóközpontunk konferencia helyszínként üzemel, míg Horgászcentrumunk népszerű horgászverseny helyszín. Gyermek- és ifjúsági turisztikai központunk edzőtáboroknak, gyermektáboroknak ad helyet.

Gasztronómia

Az Aranyponty Halászcsárda első sorban a tradicionális magyar halételek fellegvára. Mivel haltermelő vállalkozásként működünk alapvetően, a friss, kiváló minőségű hal adott az ízletes és egészséges ételekhez, de a halat kevésbé kedvelők is találnak maguknak klasszikus és újító fogásokat többek között szürkemarhából és bivalyból. Csárdánkban fantasztikus saját készítésű szörpöket, gyümölcsleveket ihatnak vendégeink a saját termelésből kikerülő alapanyagokból készült fogások mellé. Aki egyszer kóstolta csárdánk ételeit rajongóvá válik és hamarosan visszatér. 

Fent Győző

Aranyponty Zrt.

7018 Sárbogárd Örspuszta

7014 Sáregres-Rétimajor

30/289-0216; 25/509-191

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: