Agrárvilág

Partnereink

Országos tünetek: egyenetlen kelés, fejletlen állomány. Most a foszforon a sor!

  • 2018. november 21., szerda 09:55
  • 301 View

Ha a gyökérzet gyengélkedik, csak lombon keresztül táplálhatunk.

Jól fejlett gyökérzettel biztosabb a telelés!

Az őszi vetésűek biztos telelését a jól fejlett gyökérzettel alapozhatjuk meg. Az átgyökeresedett talajból jobb a tápanyag- és vízhasznosítás, biztosabb a tavaszi indulás. Végső soron a gyökér fejlettsége, tömege, szerkezete döntő tényezővé válik a jó terméseredményhez.

Ha a gyökérzet ősszel eléri a kellő fejlettséget, azzal sokat tud kompenzálni a későbbi környezeti stressz hatásokkal szemben. Nemcsak a télállósága fokozódik, hanem az egész termesztési időszak alatt jobban viseli a hektikus időjárási/környezeti viszontagságokat. A gyökérzet kifejlődéséhez a termesztési körülmények megfelelő „együttállása” szükséges (optimális vetés, jó talajállapot, alkalmas időjárás). Ha ezek közül bármelyik gyenge láncszem, az rávetül az őszi indulásra.

Az időjárási, környezeti stressz tényezők akadályozzák a begyökeresedést!

Az utóbbi években fokozottan érezzük, hogy a repce egy kockázatos növény, de most a gabona jó indulása sem borítékolható.  Ezen az őszön a víz kritikus hiánya megpecsételi az őszi vetések sorsát. Csökkent tőszámú, egyenetlen, foltos, fejletlen „állományokat” látunk a határban, ezeknek az áttelelése igencsak bizonytalan. Mindenhol a fő probléma a csapadékhiány, pedig az ország jelentős részén hatalmas szükség lenne rá: sokfelé szenved a repce, mely már eleve hiányosan, nehezen, alacsony tőszámmal kelt, az őszi búza kelése pedig többfelé még alig tudott megindulni a száraz talajban. A nyugati, délnyugati vidékeken nincs akkora probléma, mint az ország déli felén, mert arrafelé esett némi eső az elmúlt időszakban, de az is kevésnek bizonyul. A szárazság sok egyéb termesztési probléma (pl. talajszerkezet romlás) mellett az őszi alaptrágyázás hasznosulására is kedvezőtlen, mert elegendő nedvesség hiányában a szilárd műtrágya nem oldódott megfelelően.

A jól fejlett gyökérzet át tudná segíteni a növényeket a várható téli próbatételeken, de ennek a kialakulására nem volt mód, mert a termőrétegből a talajnedvesség szinte eltűnt. Gyakorlati megközelítésben úgy tekinthetünk a növényre, hogy kb. ugyanakkora a gyökérzete, mint a felszín feletti része. Csak akkor bizakodhatunk jó telelésben, ha a gyökérzetet meg tudjuk erősíteni.

Az őszi káposztarepce és a búza optimális gyökérzete telelés előtt

Száraz talajban karnyújtásnyira a tápanyag, mégsem elérhető!

Amikor a víz a korlátozó tényező, a növény nem csak szomjazik, de éhezik is. Ahhoz, hogy elérhesse a talajba kijuttatott szilárd formájú műtrágyákat, el kellene azokat érnie, ehhez folyamatosan fejlődnie kellene a gyökérzetnek. A vízhiány azonban leblokkolja a hosszanti növekedést, ezért a műtrágya tápanyagai passzív formában visszamaradnak a talajban, és nem hasznosulnak a növény által. A lassan fejlődő gyökerek nem érik el a tartalékokat, így nem tudják ellátni a növényt elegendő foszforral, ami az aktív fejlődés idején energetikai szempontból nélkülözhetetlen lenne.

Ha a gyökérzet nem képes a funkcióját ellátni, a növény a vízhiány mellett tápanyag hiánnyal is küzd. A termesztési gyakorlatban a vízhiány mellett más körülmények is akadályozhatják a gyökéren keresztüli ásványi anyag felvételt, pl. talajproblémák, túl hideg vagy túl meleg talaj, sok víz, lúgos vagy savanyú kémhatás, elhibázott növényvédelem stb.

Áthidaló megoldás a levéltrágyázás!

A kedvezőtlen körülmények ellensúlyozására a legfontosabb eszköz a megfelelő, irányított tápanyag kijuttatás, aminek a leghatékonyabb eszköze a lombtrágyázás. A termesztési gyakorlatban sokan megelégednek azzal, hogy az őszi vetésűek alá szilárd formában alaptrágyát juttatnak ki, ez azonban nem hatékony, ha fejletlen a gyökérzet vagy akadályozott a gyökértevékenység.  Alacsony gyökéraktivitás mellett elsőként a foszfor hiány jelentkezik, mivel ez a tápelem szinte mozdulatlan, évente csupán néhány mm-t képes elmozdulni. Ha a gyökérzet hosszanti fejlődése leáll, a foszfor hiánya nagyon gyorsan megmutatkozik. Ha a lombra könnyen felvehető foszfort oldott formában kijuttatunk, a foszfor gyorsan felszívódik és szállítódik a növényben, a hiány hatékonyan és gyorsan kezelhető. A fejlődés kezdeti szakaszában a magas foszfortartalmú levéltrágyákat starterként használhatjuk fel.

A termesztett növényeinknek minden stresszes helyzetben nagy segítség a jó minőségű lombtrágyák alkalmazása. Ezek azonnal hasznosuló formákban makro/mikroelemeket tartalmaznak. A jól megválasztott lombtrágyák azokat a növényélettani folyamatokat stimulálják, amelyekkel gyorsabban regenerálódhat a növény, jobb lesz a kondíciója és nagyobb a tűrése a környezeti hatások elviselésére.

Plantaco Kft.

Cím: 1039 Budapest, Pünkösdfürdő u. 52-54.
Telefon: 30/205-0203
E-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.plantaco.hu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: