Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Növekedtek az őszi szántóföldi növények átlaghozamai

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, a kukorica, a napraforgó és a szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is.

Az idén kukoricából 7,45 millió tonnát, napraforgóból 1,8 millió tonnát, szójából 174 ezer tonnát takarítottak be, az átlagos terméshozam kukoricából 8,3 tonna, napraforgóból 3 tonna, szójából 2,9 tonna volt hektáronként – mondta Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az aratási koordinációs bizottság november 8-i ülését követően. Megjegyezte öt év átlagában az átlaghozamok mindhárom terménynél növekedtek, a szója és a kukorica esetében terményenként 20 százalékkal, napforgónál 10 százalékkal.

Dr. Feldman Zsolt közölte: a 15 400 hektár cukorrépa-termesztési terület 59 százalékát, mintegy 9 ezer hektárt már betakarítottak, a munkákat nehezíti a száraz időjárás. Hozzátette, utóbbi az őszi vetéseknek sem kedvez, a szárazság kihathat a kalászosok jövő évi termésére. Utalt a nemzetközi gabonatanács jelentésére is, amely szerint a 2018-2019-es szezonban világszinten a gabonakészlet deficites lesz, azaz a termelést jelentősen meghaladó felhasználási szint várható.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke elmondta, hogy a szántóföldi növények vetése a meleg időjárás miatt egy hónappal előbb fejeződött be, a csapadékhiányt a repce minden bizonnyal meg fogja érezni. A szövetség elnöke kitért arra, hogy a Duna alacsony vízállása miatt gondot jelent a gabona kiszállítása, emiatt a tárolás elhúzódik, nehezen ürülnek ki a raktárak.

Dr. Feldman Zsolt az is elmondta, hogy október 31-ével lezárult az agrár-kárenyhítési szezon. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 178 ezer 316 hektárra jelentettek be kárt, ebből 86 815 ezer hektár aszálykárhoz kapcsolódott.

Forrás: http://www.nak.hu/agazati-hirek/mezogazdasag/146-novenytermesztes/98117-novekedtek-az-oszi-szantofoldi-novenyek-atlaghozamai

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: