Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

DE GTK: kiváló gazdasági szakemberek bölcsője

A magyarok mellett már a Debreceni Egyetemen végzett külföldi hallgatók után is kapkodnak a cégek – ez derült ki a Gazdaságtudományi Kar friss felméréséből, melyet a GTK Vállalati Együttműködési Fórumán mutattak be az intézmény partnereinek

Csaknem ötven nonprofit és profitorientált cég vett részt abban a kutatásban, melyet azért készített el a Gazdaságtudományi Kar, hogy kiderüljön, milyenek a karral kapcsolatba került vállalatok együttműködési szándékai hosszú és rövid távon.

- A felmérés alapján úgy tűnik, hogy az oktatás területén hosszútávra terveznek a cégek, és komoly együttműködési szándékuk van a DE GTK-val. A megkérdezett vállalatok stratégiailag fontos szempontnak tartják a jól képzett munkaerőt, ezért egyre többen kínálnak diákmunkát, szakmai gyakorlati helyet a hallgatóknak, de szívesen részt vennének a duális képzésben is. A kutatás egyik érdekes eredménye volt, hogy kiderült, már a külföldi hallgatóink iránt is érdeklődik a vállalati szektor – összegezte a felmérés eredményét Dr. Szakály Zoltán, a DE GTK tudományos és stratégiai dékánhelyettese a kar vállalati partnereinek rendezett pénteki fórumon.

A rendezvényen mondott beszédében Dr. Szilvássy Zoltán rektor kifejtette: a Debreceni Egyetem vállalati együttműködési rendszere kiemelkedő a hazai, sőt a külföldi felsőoktatási intézmények között is.

- A Debreceni Egyetem abban különbözik a többi felsőoktatási intézménytől, hogy nagyon strukturált körülötte a vállalati együttműködési rendszer. Ezt az aktivitást 7-8 éve kezdte el az intézmény ágazati klaszterek formájában.  Az együttműködések sikerességét általában az ipartelepítési szándék és a  pénzintézetek belépése jelzi akár az infrastruktúra-, akár a projektfinanszírozás terén. Ezt mi már elértük, így most már csak a kapcsolatrendszerek finomítására van szükség, erre kiváló alkalom ez a fórum – hangsúlyozta Dr. Szilvássy Zoltán.

Dr. Bács Zoltán kancellár szerint a Debreceni Egyetem nemzetközi és regionális hatása egyértelmű, hiszen az intézmény nemcsak Debrecenben működik, hanem számos más településen van képző-, kutató-, és telephelye, köztük Hajdúböszörményben, Nyíregyházán, Kisvárdán, Újfehértón és Kisújszálláson. Az intézmény több tízezer hallgatója pedig az oktatás révén viszi a Debreceni Egyetem jó hírét hazában és külföldön egyaránt.

- Egyre több pozitív visszajelzésünk van a vállalatoktól, és örülünk annak, hogy a hallgatóink nagyon hamar el tudnak helyezkedni. Fontos feladatunk azonban, hogy a városban és a régióban fellépő óriási munkaerő-igényre fel tudjunk készülni. A betelepülő vállalkozások következő 5-10 évre előre jelzett munkavállalói igényeik tekintetében a bölcsésztől kezdve a gazdaságtudományi és a természettudományi végzettségű fiatalokat is nagy számban várják majd, így elég komplex munka elé nézünk – fogalmazott a kancellár.

A szakmai fórumot két éve indította el a GTK, de a jövőben szeretnénk évi rendszerességgel megszervezni. A találkozó ugyanis alkalmat ad arra, hogy a cégvezetők, valamint az egyetem, a kar vezetői tapasztalatot cseréljenek, és megvitassák, milyen elvárásokat támasztanak a vállalkozások a munkaerő-utánpótlás tekintetében, illetve ehhez milyen irányba kell módosítani az intézmény képzéseit.

- A Gazdaságtudományi Karnak szerteágazó vállalatai kapcsolatrendszere van, képzéseink gyakorlatorientáltak, minden szakhoz egy félév gyakorlati idő tartozik. Tapasztalatainkat korábban évről-évre egy gyakornoki fórumon vitattuk meg azokkal a vállalatvezetőkkel, akik a hallgatóinkat fogadták. Talán ennek köszönhető, hogy eddig mindig úgy sikerült alakítani a gyakornoki programjainkat és a közös kutatásainkat, hogy azok illeszkedtek mind a vállalatok, mind pedig az egyetem célkitűzéseihez, a végzett hallgatóink 90 százaléka pedig rendszerint egy éven belül állást talál – emelte ki Dr. Pető Károly dékán. Hozzátette: a hallgatók sikereihez a kar oktatói is nagymértékben hozzájárulnak. Nem véletlen, hogy idén a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara végzett az első helyen a HVG rangsorában a gazdaságtudományi képzés oktatói kiválóságai alapján.

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: