Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

A tejfeldolgozást mintegy 11 milliárd forint szolgálja

Az Óvártej Zrt. másfél milliárd forintos fejlesztésű új üzemcsarnokát adta át Mosonmagyaróváron az agrárminiszter. A tárca pedig továbbra is segíti a hazai sajtkészítést is.

Hazánk mezőgazdasági lehetőségeinek és az évszázados gazdálkodási hagyományok megőrzésének köszönhetően a tejtermelésben mára Európa élvonalába tartozunk – jelentette ki Dr. Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróváron az Óvártej Zrt. üzemcsarnokának avatásán. Dr. Nagy István beszédében arra emlékeztetett, hogy Mosonmagyaróváron 115 évvel ezelőtt kezdődött el a sajtgyártás. A miniszter szerint a fejlesztés nemcsak az Óvártej Zrt, a város, hanem az ágazat számára is fontos lépés. A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy az iparágat érintő nehézségek ellenére sikerült stabilizálni az állattenyésztés, illetve a szarvasmarha-ágazat helyzetét. Hozzátette: az állatállomány száma 2011 óta rendületlenül növekszik, a felvásárolt tehéntej minőségén túl, a mennyiségében is jelentős pozitív változás látható.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a 2010. évi mennyiségéhez képest 17%-os növekedésről beszélhetünk. Dr. Nagy István kiemelte: az ágazat egészére jellemző növekedés megtartásához a legfontosabb cél a versenyképesség növelése, amely a folyamatos megújulással érhető el. Az Agrárminisztérium éppen ezért egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki az élelmiszeripar számára. A felhívás keretében 40 milliárd forint az élelmiszer-feldolgozó üzemek, 10 milliárd forint pedig borászati üzemek fejlesztésére használható fel.

A Vidékfejlesztési Program pályázatai komoly lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy az uniós források felhasználásával a termelés, a feldolgozás, a piacra jutás erősödjön és a hazai sajtkészítés méltó helyet töltsön be a mezőgazdaságban – mondta Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős AM-államtitkár. Mint elmondta, a Vidékfejlesztési Program keretében jelenleg is benyújthatóak a támogatási kérelmek rövid ellátási láncok, helyi piacok kialakítására, fejlesztésére. A közel 4 milliárd forint keretösszegű pályázat célja, hogy segítse a termelői együttműködéseket annak érdekében, hogy a kiváló magyar készítmények minél több fogyasztó asztalára kerülhessenek.

Forrás: http://www.nak.hu/agazati-hirek/elelmiszeripar/155-tejipar/98305-a-tejfeldolgozast-mintegy-11-milliard-forint-szolgalja

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: