Agrárvilág

Partnereink

Húsgalamb tenyésztői képzés indul Debrecenben

  • 2018. december 12., szerda 10:16
  • 292 View

Továbbképzést hirdet a húsgalamb-tenyésztés iránt érdeklődők számára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.

A 2019. januárra tervezett szakmai program az egyetemi alapképzésben oktatott haszongalamb-tenyésztés tantárgy tematikájára épül. Az értékmérőktől a tartástechnológián, a takarmányozáson, a különböző fajtákon és a genetikai ismereteken keresztül egészen az állategészségügyi ismeretekig, a húsgalambtenyésztés minden tényezőjére kiterjed a debreceni agrárkar tervezett továbbképzése.

Állattenyésztő hallgatóink egy féléves tantárgy keretében tanulnak minderről, amit előzőleg élettani, állategészségtani, takarmányozástani, tartástechnológiai és állattenyésztési ismeretekkel alapoznak meg. A tenyésztőknek hirdetett, 15 órás továbbképzésen mindezt ötvözzük – összegezte a tematikát előzetesen Dr. Posta János, a Kar Állattenyésztési Tanszékének adjunktusa.

A kar oktatói-kutatói közül többen gyakorló galambtenyésztők, ők is bekapcsolódnak a továbbképzésbe, illetve a speciális ismereteket a területek szakemberei (például takarmányozási szakember, állatorvos,…) oktatják majd.

Képzésünk kapcsolódik az Agrárminisztérium napokban bejelentett Nemzeti Húsgalamb Programjához, amihez várják a tenyésztők jelentkezését. Ahogy Dr. Nagy István miniszter is elmondta, a galambászat nem igényel költséges nagyüzemi felszerelést, visszahozza a háztáji állattartást a vidéki portákra és ezzel a termelők utánpótlását is bővítheti – emelte ki Dr. Posta János.

A galambászatnak nagy hagyományai vannak Magyarországon, az Alföldön mindig jellemző volt, de mára visszaesett a termelés, a vágógalamb-előállítás. Jellemzően Békés és Hajdú-Bihar megyékben működnek leginkább néhány száz páros tenyészetek. A nemzeti program beindításától a tenyésztők számának növekedését várják, figyelembe véve, hogy a galambhús világszerte keresett és jól jövedelmező termék.

Prémium élelmiszerről van szó, ára a boltokban eléri a kilónkénti négyezer forintot. Nem elhanyagolhatók élettani hatásai sem: magas a fehérjetartalma, könnyen emészthető. Azt gondolom, a galambhúshoz kapcsolódóan a termékfejlesztés is izgalmas lehetőségeket rejthet még a jövőben – tette hozzá a szakember.

Jelentkezni a http://regisztracio.unideb.hu felületen (Húsgalamb tenyésztői képzés) lehet.

A képzés tematikája itt érhető el: haszongalambtenyesztes_tematika.pdf

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket:

: