Agrárvilág

Kövesd te is!

Partnereink

Innovatív járműtűzvédelem Magyarországon

  • 2019. április 10., szerda 11:27

Mit kell tudni J&J (PSV) Magyarország Kft.-ről, mióta van jelen Magyarországon, hogy került kapcsolatba a gépjármű tűzvédelemmel?

A J&J (PSV) Magyarország Kft. és jogelődje, 20 éves, a járműgyártásban eltöltött fennállásából kifolyólag, jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezik a járműtűzvédelem területén. Gépjárművekbe, munkagépekbe telepített tűzoltó berendezésekkel ténylegesen 2008-tól foglalkozik. 2010 óta, a nemzetközileg elismert FOGMAKER INTERNATIONAL AB. kizárólagos Magyarország-i képviselete. Az eltelt időszakban több mint 350 darab oltórendszert terveztünk és építettünk be járművekbe, munkagépekbe és ipari berendezésekbe. Számos fórumon, előadáson és kiadványokban hívtuk fel a figyelmet a mezőgazdasági gépek, valamint egyéb ipari gépjárművek területén megváltozott műszaki követelményekre való tekintettel az automata tűzoltó berendezések szükségességére, felhasználhatóságukra, hatékonyságukra.  Ebben a cikkben szeretnénk bemutatni a járműtűzvédelem (kiemelve a mezőgazdasági gépek) technikai fejlődését, valamint szeretnénk támpontot nyújtani a mezőgazdasági (traktor, kombájn, homlokrakodó) egyéb ipari munkagépek és berendezések tűzmegelőzési és a lehető leghatásosabb tűzoltási lehetőségéről.

Hogy alakult ki az igény a gépjármű tűzvédelemre?

Legyen szó bármilyen ipari ágazatról, megfigyelhető a folyamatosan megújuló, egyre hatékonyabb munkagépek, berendezések, járművek megjelenése. Ezen eszközök produktivitásának a maximumra történő kihegyezése, nem csak tervezési, de üzemeltetési perspektívából is alapvetően új szemléletet követel. Napjainkban eme új megközelítés egyik legyorsabban fejlődő szegmense a biztonságtechnika, melynek egyik legfontosabb komponense a tűzvédelem. Ezen terület nem sokkal a belső égésű motorok (később elektromos és hidraulikus hajtások) megjelenését és elterjedését követően már prominens figyelmet kapott. A traktorok és kombájnok üzemeltetése során szerzett tapasztalat azt mutatta, hogy az esetek jelentős százalékában a tűzfészek a motortérben alakul ki. Annak érdekében, hogy a védendő eszközön a legvalószínűsíthetőbben kialakuló tüzet, még kezdeti fázisban meg lehessen fékezni, a tűzoltó rendszernek a lehető legpontosabban, önműködő módon kell az érzékelést és az oltást elvégeznie. Megjelent az igény a beépített automata tűzoltó berendezésre.

Mi a Fogmaker rendszer működési elve?

A nagy nyomású vízpárával történő tűzoltás, a napjainkban ismert leghatékonyabb oltástechnológia járműtüzek oltására. A védeni kívánt térbe jutatott vízpára jellegéből kifolyólag, a nem párás oltórendszerekkel szemben kevesebb oltófolyadék is elegendő a hatékony tűzoltáshoz. 1 liter oltófolyadékból megközelítőleg 1700 liter vízpára keletkezik, mely rendkívüli térkitöltést, ezáltal oxigénkiszorítást eredményez. Lévén, hogy a párolgás hőelvonással jár, az oltórendszer egyúttal a közeget is kiemelkedő hatékonysággal hűti vissza. Továbbá az oltófolyadékba vegyített filmképző adalékból kifolyólag, oltás után egy vékony hártyaszerű réteg képződik az éghető anyagon, ezáltal izolálva azt az oxigéntől, meggátolva a visszagyulladást.

Említették hogy teljesen automata a rendszer, ez mit takar pontosan?

A  Fogmaker International AB terméke kimagaslóan egyedülálló technikai megoldással szolgál. Egyedisége a szabadalmaztatott, nyomásvesztés elven működő hidropneumatikus oltófolyadék kieresztő szelepnek köszönhető. Ezen innovációból kifolyólag a rendszer (járműipari viszonylatban speciális módon) működése teljesen automata, áramellátástól, járó motortól, emberi felügyelettől teljesen független.  Napjainkra, a több mint 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Fogmaker International AB több mint 150 000 darab, folyamatosan gyarapodó tűzoltó rendszerrel büszkélkedhet, mint a világ egyik piacvezető tűzvédelmi berendezést gyártó cége.

Miért hasznos a Fogmaker?

A mezőgazdasági területen is elengedhetetlennek látjuk a Fogmaker rendszer alkalmazását. Számos példával találkoztunk az elmúlt évek során, amikor a motortérből indult géptűz hatalmas károkat okozott. Gondolok itt teljesen kiégett több 10 milliós értékű gépekre, komplett géptárolókra, vagy éppen több 10 hektár tarló lángolására.

Miért nyújt előnyt egy Fogmaker rendszer megléte egy biztosítás mellett?

Vegyünk egy gyakorlati példát, amikor egy olyan kombájn megsérül, működésképtelenné válik az aratási szezon kellős közepén, amelynek 300-400 hektár gabonát be kell takarítani, az hatalmas problémát jelent. Hiszen nagyon sok esetben nincs lehetőség a gép pótlására. A biztosító megtéríti a kárt természetesen, egy hosszú vizsgálatot követően, akár 4-5-6 hónap folyamatos utána járást igényel.  A kiesett munka pótlására azonnali megoldás kell! Sőt a legjobb, ha nincs tűzeset. Hiszen nincs munkakiesés, nincs személyi sérülés, nincs anyagi kár, nincs tűzoltósággal kapcsolatos hercehurca, nincs hatósági vizsgálat!

Mennyibe kerül egy ilyen rendszer? Hogy tud a gazda hozzá jutni?

Egy nagyértékű munkagép értékének 2-3 %-ba. Van lehetőség a gazdálkodó telephelyén történő beszerelésre és van arra is hogy az új gép már a rendszerrel együtt érkezzen az új gazdájához. Igény esetén mindenképpen keressenek minket bizalommal az elérhetőségeink egyikén. Ingyenesen felmérjük a gépparkot, és árajánlatot készítünk!

Milyen gépek motorterének a védelmét tudják megoldani?

Gyakorlatilag majdnem minden motortér védelmére van lehetőség. 3 oldalról zárt legyen és 75 m3-nél ne legyen nagyobb. Ezen kritériumoknak a legnagyobb mezőgazdasági gépek is megfelelnek!

Jelenleg hány rendszer üzemel világszerte?

Napjainkra, a több mint 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Fogmaker International AB több mint 150 000 darab, folyamatosan gyarapodó tűzoltó rendszerrel büszkélkedhet, mint a világ egyik piacvezető tűzvédelmi berendezést gyártó cége.

J&J (PSV) Magyarország Kft.

Cím: 1165 Budapest, Bökényföldi u. 70.
Telefon: 1/898-3905
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.jandjpsv.eu

Kövessen minket, s további agrárgazdasági híreinket: